Više opcija na stolu

Štrajk učitelja u Hrvatskoj: Sindikat i vlada nastavljaju pregovore

Sastanak u vladi uslijedio je nakon velikog prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjelovao je i sindikat znanosti i visokog obrazovanja.
Vijesti / Svijet | 26. 11. 2019. u 08:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici sindikata i Vlade RH nisu u ponedjeljak navečer postigli dogovor o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku te se njihovi pregovori nastavljaju u utorak, a dok sindikati nisu željeli iznijeti nikakav dojam sa sastanka, predstavnik vlade izrazio je optimizam i rekao da su dvije strane "blizu rješenja".

"Nismo se dogovorili. Nastavljamo pregovore. Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da nastavljamo pregovore", rekao je u ponedjeljak čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sedam sati razgovora u Banskim dvorima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su razgovori bili iscrpljujući. "Više opcija je na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja", dodala je Šprem i istaknula kako očekuju da im dani u štrajku budu plaćeni.

Sastanak u vladi uslijedio je nakon velikog prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjelovao je i sindikat znanosti i visokog obrazovanja, prenosi Hina.

Predstojnik Ureda hrvatskog premijera Zvonimir Frka Petešić kazao je kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili "jako konstruktivni".

"Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja", dodao je.

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako u vladi jesu za postizanje kompromisa sa školskim sindikatima kako bi se okončao štrajk u prosvjeti, a na nezadovoljstvo sindikata ponuđenim u pregovorima uzvratio je pitanjem je li baš toliko loše da su u mandatu njegove vlade plaće povećane za više od 20 posto.

Plenković je istaknuo kako u vladi poštuju učitelje i njihovo pravo na štrajk, ali su im u interesu i prava djece na radovito pohađanje "onoga što je najbitnije u školskoj dobi, a to je škola".

 

Kopirati
Drag cursor here to close