Ponuđeno rješenje

Plenković sljedeći tjedan očekuje prekid štrajka u školama

Plenković je ponovio da se u mandatu njegove Vlade plaće u prosvjeti povećavaju za 18 posto, no i da su koeficijenti uređeni vladinom uredbom.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2019. u 16:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u subotu je poručio kako idući tjedan očekuje prekid štrajka u školama nakon što je sindikatima u petak ponuđeno rješenje koje bi trebalo maknuti politiziranje od obrazovanja i pokazati da Vlada poštuje učitelje i nastavnike.

Ponudili smo takvo rješenje da bi škole trebale početi raditi idući tjedan i da se ne dopusti da oni (učitelji i nastavnici) budu instrument političkog obračuna s Vladom onih koji imaju druge ambicije, izjavio je Plenković.

I predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u petak je izjavio da se idući tjedan očekuje rješavanje problema, no i da se štrajk u školama nastavlja, a za ponedjeljak je najavljen i prosvjed u Zagrebu.

Kao ni sindikalni predstavnici, ni premijer Plenković nije želio otkriti pojedinosti ponuđenog rješenja, za koje ističe kako u ovom trenutku mora biti dovoljno da se djeca vrate u škole na nastavu i da učitelji shvate da ih Vlada poštuje.

Plenković je ponovio da se u mandatu njegove Vlade plaće u prosvjeti povećavaju za 18 posto, no i da su koeficijenti uređeni vladinom uredbom.

Obećao je da će ona biti revidirana, no za to je potrebno vrijeme. Reviziju će odraditi vanjski stručnjaci kako se ne bi dogodilo da nakon prosvjetara prosvjeduju neki drugi zaposlenici u državnim i javnim službama zbog nepravednih koeficijenata.

"Shvaćamo da se naši učitelji i nastavnici kroz kumulirani period vremena osjećaju u nepravednom položaju u odnosu na neke druge profesije temeljem koeficijenata. No to nije predmet pregovora između Vlade i sindikata", istaknuo je, prenosi Hina.

Plenković je ponovio kako se ne smije dopustiti da tema koeficijenata bude ispolitizirana od oporbenih političkih stranaka i interesnih skupina.

Kopirati
Drag cursor here to close