Izjasnili se

Senat odlučio: Trump nije kriv

Senatori su se pojedinačno izjašnjavali smatraju li predsjednika krivim, abecednim redom.
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2020. u 23:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu, odlukom 52 i 53 od sveukupno 100 senatora, očekivano proglašen nedužnim po dvije točke optužnice, na suđenju u Senatu za njegov opoziv, javlja Hina.

Senatori su se pojedinačno izjašnjavali smatraju li predsjednika krivim, abecednim redom. Trump je optužen po dvije točke optužnice - za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Po prvoj točki ga krivim smatra 48 senatora, dok 52 njih ne. Po drugoj točki ga krivim smatra njih 47, dok 53 ne.

Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji. Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim po prvoj točki je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Za opoziv predsjednika potrebne su dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67, piše Hina.

Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Kopirati
Drag cursor here to close