Arsenal

Rusi imaju oružje iz znanstvene fantastike

Portal ocjenjuje da se "lijena europska javnost sanjivo meškolji u udobnim predstavama o zarđalim ruskim tenkovima i nuklearnim raketama u oronulim hangarima".
Vijesti / Svijet | 29. 06. 2021. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski informativni portal Atlantico navodi da je ruski vojni arsenal dostigao razinu znanstvene fantastike.

Ruski arsenal je na daleko višoj tehnološkoj razini nego što većina ljudi misli, piše u tekstu.

Portal ocjenjuje da se "lijena europska javnost sanjivo meškolji u udobnim predstavama o zarđalim ruskim tenkovima i nuklearnim raketama u oronulim hangarima".

Stručnjaci, međutim, već desetak godina vide potpuno drugačiju sliku, od Crnog mora do Sirije i od Ukrajine do Karabaha.

U publikaciji se navode primjeri manevara koje su u EU izvodile zemlje Baltika i Poljske, gdje su fingirane ruske trupe sudjelovale u hipotetičkim konfliktima i pobjeđivale protivnika u prvih nekoliko dana ratnih djelovanja.

"Stručnjaci objašnjavaju te poraze visokotehnološkim arsenalom na rubu znanstvene fantastike, stvorenim u Rusiji tijekom posljednjeg desetljeća", tvrdi se u članku.

Atlantico navodi nekoliko primjera kada je rusko oružje, za koje se smatralo da je zastarjelo, stjecalo prednost u odnosu na suvremene zapadne modele.

Konkretno, spominje se incident u Crnom moru, u travnju 2014. godine, kada je ruski bombarder Su-24 proletio iznad američkog razarača Donald Cook, nakon čega je ovaj "oslijepio i oglušio".

"Brod bi bio uništen prvom raketom da je Su-24 ispalio, ali zrakoplov je samo manevrirao kao da kreće u napad", tvrdi se u tekstu.

Video: Russian Sukhoi Su-24 Buzzes USS Donald Cook Destroyer In Black Sea

U kolovozu 2018. godine portal Drive bio je fasciniran ruski robotom Igorek i aktivnim egzoskeletom s elektromotorima i akumulatorima predstavljenim na forumu Armija 2018.

Portal je tada ocijenio da ti ruski vojni proizvodi odskaču od svega sličnog, odnosno da "nemaju nikakve veze sa stvarnim oružjem koje se može pojaviti u najskorije vrijeme, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close