Do zuba

Kriza za sve osim za oružje

Iako je svijet zajedno imao veći iznos određen za obranu, neke države poput Čilea i Južne Koreje eksplicitno su dio planiranog vojnog proračuna prenamijenile za borbu protiv bolersti COVID-19.
Vijesti / Svijet | 26. 04. 2021. u 13:01 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos koronakrizi, globalna izdvajanja za vojsku prošle su godine narasla na gotovo 2 bilijuna dolara, pokazuju podaci Međunarodnog stockholmskog instituta za mirovna istraživanja

Države su za vojsku prošle godine izdvojile 1,981 bilijuna dolara, 2,6 posto više nego 2019. godine. Najviše su potrošili SAD, Kina, Indija, Rusija i Velika Britanija zajedno su izdvojili 62 posto ukupnih svjetskih sredstava, prenosi agencija dpa.

Možemo s određenom sigurnošću reći da pandemija nije imala značajan utjecaj na vojna izdvajanja 2020., rekao je Diego Lopes da Silva, istraživač SIPRI-jevog odjela za praćenje vojnih troškova. Ostaje za vidjeti hoće li države zadržati tu razinu vojnih izdvajanja i u drugoj godini pandemije.

Iako je svijet zajedno imao veći iznos određen za obranu, neke države poput Čilea i Južne Koreje eksplicitno su dio planiranog vojnog proračuna prenamijenile za borbu protiv bolersti COVID-19.

SAD je i dalje predvodnik u izdvajanjima za vojsku. Prošle je godine američki vojni proračun iznosio 778 milijardi dolara, odnosno 4,4 posto više nego 2019. godine. Prošle je godine tako 39 posto od ukupnih svjetskih izdvajanja za vojsku bilo u SAD-u. Amerikanci povećavaju vojni proračun treću godinu zaredom, nakon sedam godina smanjivanja. Veća se izdvajanja poklapaju s predsjedničkim mandatom Donalda Trumpa.

Kina je u isto vrijeme povećala svoj vojni proračun 26. godinu zaredom. Kina ima druga najviša izdvajanja na svijetu, a 2020. su iznosila 252 milijarde dolara.

Iza Kine su Indija (72,9 milijardi), Rusija (61,7 milijardi), Velika Britanija (59,2 milijardi) i Saudijska Arabija (57,5 milijardi).

Na globalnoj razini države su prošle godine izdvojile 2,4 posto svojih proračuna za obranu, dok je 2019. taj postotak iznosio 2,2 posto. Time je 2020. zabilježen najveći rast vojnih izdvajanja od 2009., godine svjetske ekonomske i financijske krize.

Kopirati
Drag cursor here to close