Tirana

Prosvjedi albanske oporbe prerasli u nasilje

Sličan se scenarij dogodio prije mjesec dana kada su prosvjednici oštetili nekoliko zgrada vlade, a policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem.
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2019. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanska policija u subotu je bacila suzavac na prosvjednike koji su pokušali provaliti u zgradu parlamenta u glavnome gradu Tirani, izvijestila je tv Klan, prenosi Hina.

Velik broj demonstranata ranije se okupio na novim prosvjedima što ih je protiv premijera Edija Rame organizirala albanska oporba, tražeći njegovu ostavku i ostvarenje uvjeta za poštene izbore.

Prosvjedi su izmaknuli kontroli i postali nasilni kada je grupa demonstranata preskočila metalnu barikadu ispred zgrade parlamenta. Istodobno su počeli bacati kamenje na policijski kordon ispred zgrade.

Sličan se scenarij dogodio prije mjesec dana kada su prosvjednici oštetili nekoliko zgrada vlade, a policija je odgovorila vodenim topovima i suzavcem.

Oporbu vodi konzervativni čelnik Demokratske stranke Lulzim Basha, koji Ramu optužuje za korupciju, kršenje izbornih zakona i povezanost s organiziranim kriminalom.

Svi su oporbeni zastupnici prošli mjesec u znak protesta podnijeli ostavke, no Ramini socijalisti imaju komotnu većinu i nastavljaju vladati.

EU je pozvao obje strane da "prevladaju aktualne političke nesuglasice te da uspostave nacionalnu platformu za dijalog".

Albanija, koja ima lokalne izbore u lipnju, "treba međustranački dijalog o najvažnijim reformama, uključivo i reformu pravnog izbornog okvira", kaže EU.

Kopirati
Drag cursor here to close