Tako kažu

Počeo summit G7: Lideri će učiniti sve da svijetu osiguraju sigurnost

SummitG7 je počeo večeras, nastavit će se u nedjelju službenim razgovorima, a završit će u ponedjeljak.
Vijesti / Svijet | 24. 08. 2019. u 20:52 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri G7 razgovarat će o velikim svjetskim temama i učiniti sve što mogu kako bi osigurati sigurnost i borili se protiv nejednakosti, rekao je u subotu francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“#G7Biarritz je počeo. Možda ne ostvarimo sve ono što smo zacrtali, ali učinit ćemo sve da budemo efikasni kako bismo osigurali vašu sigurnost, stvorili više radnih mjesta i borili se protiv nejednakosti zbog koje patite'', poručio je Macron na Twitteru.

Summit G7 održava se u francuskom priobalnom gradu Biarritzu, a okupio je lidere Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Tijekom ovogodišnjeg summita, lideri će se fokusirati na rješavanje problema nejednakosti. Od njih se također očekuje da se bave ekonomskim, ekološkim i vanjskopolitičkim pitanjima.

''Prvo, vjerujem da ono što legitimno očekujete od svih nas je da možemo osigurati stabilnost i sigurnost, zaštiti mir u svijetu i stoga razgovarat ćemo o velikim sukobima ili situacijama koje su najzategnutije: Iran, Sirija, Libija, Ukrajina i nekoliko ostalih međunarodnih kriza'', istaknuo je Macron na Twitteru.

Napomenuo je da su zemlje ponekad imale nesuglasica po tim pitanjima.

''Ako sutra Iran prihvati nuklearno naoružanje, bit ćemo direktno zabrinuti. Ako se sutra rasplamsa Bliski istok, bit ćemo pogođeni'', dodaje je predsjednik Francuske.

On je rekao i da će svijet i dalje patiti zbog ''migracijskog skandala'' širom Mediterana sve dok se situacija u Libiji ne riješi. No, izrazio je nadu da će o tim temama uspjeti postići korisne sporazume.

Francuska, koja je predsjedavajuća G7 do kraja 2019. godine, obnovila je format summita G7 i pozvala zemlje partnere, uključujući Australiju, Čile, Indiju i Južnu Afriku da sudjeluju na sastanku.

Macron se danas uoči summita G7 sastao sa američkim predsjednik Donaldom Trumpom. Francuski mediji naveli su da su Macron i Trump razgovarali o Siriji, Iranu i Ukrajini.

Summit G7 je počeo večeras, nastavit će se u nedjelju službenim razgovorima, a završit će u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close