Nije još potvrdio

Upitno sudjelovanje Trumpa na summitu G7 u Francuskoj

U skupini G7 se uz SAD, Francusku i Veliku Britaniju nalaze još Japan, Njemačka, Italija i Kanada.
Vijesti / Svijet | 06. 06. 2019. u 22:22 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump nije potvrdio da će sudjelovati na summitu G7 skupine najbogatijih zemalja u kolovozu u gradu Biarritzu na jugozapadu Francuske, kada se u četvrtak susreo s predsjednikom Emmanuelom Macronom, izjavio je francuski dužnosnik.

Sastanak G7 ministara vanjskih poslova u Bretagni ranije ove godine pao je u sjenu nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo odlučio da neće sudjelovati, naglasivši kako je postalo teško postići zajedničko stajalište među saveznicima.

U skupini G7 se uz SAD, Francusku i Veliku Britaniju nalaze još Japan, Njemačka, Italija i Kanada.

Napetosti između SAD-a i europskih saveznika ogledaju se u tome da su nekad bili široko usklađeni u stajalištima, a sada se trude pronaći najmanji zajednički nazivnik na međunarodnim skupovima.

Trump je u četvrtak ostavio po strani svoje prijepore s Macronom, te je redao pohvale američkim ratnim veteranima u govoru povodom 75. obljetnice Dana D i izbjegavao govoriti o pitanjima koja bi mogla razljutiti Europu.

Macron i Trump imali su poteškoće u odnosima zbog različitih pristupa trgovini, klimatskim promjenama i nuklearnom sporazumu s Iranom.

U četvrtak je Trump govorio o "izvrsnim" odnosima, dok je Macron njihove veze opisao kao "iznimno snažne", javlja HINA.

Ipak, kada je riječ o sudjelovanju Trumpa na ovogodišnjem G7 summitu, francuski dužnosnik je medijima nakon sastanka Macrona i Trumpa rekao da je to pitanje još uvijek nerazjašnjeno. "To pitajte Trumpa. Važno nam je da bude u Biarritzu i nadamo se da će biti", rekao je dužnosnik.

Prošle godine je Trump odbacio pokušaje ostalih lidera da pokažu zajedničko stajalište tako što je otišao ranije, povukao svoju suglasnost na zajedničku izjavu i kritizirao svog kanadskog domaćina.

Kopirati
Drag cursor here to close