Rajski dokumenti

I kraljica u poreznoj aferi

Te istrage o metodama porezne optimizacije u kojima je surađivalo 96 partnerskih glasila u svijetu, nazvane su "Rajski dokumenti".
Vijesti / Svijet | 06. 11. 2017. u 09:29 Bljesak.info
Rajski dokumenti

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imovina britanske kraljice Elizabete II. vrijedna više milijuna funta uložena je u porezne oaze, pišu britanska glasila koja su surađivala u velikoj istrazi na temelju financijskih dokumenata izašlih u javnost.

Oko 10 milijuna funta (11,3 milijuna eura) uloženo je na Kajmanskom otočju i na Bermudama, tvrde BBC i dnevnik The Guardian.

Ta dva glasila sudjelovala su u istrazi koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), polazeći od 13,5 milijuna dokumenata što su izašli u javnost, napose dokumenata iz međunarodnog odvjetničkog ureda sa sjedištem na Bermudama, Applebyja.


Te istrage o metodama porezne optimizacije u kojima je surađivalo 96 partnerskih glasila u svijetu, nazvane su "Rajski dokumenti".

Naime, iz dviju uglednih tvrtka za pružanje offshore usluga s Bermuda i iz Singapura u javnost je procurilo 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se uspoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamski dokumenti, piše Hina.

Dokumenti, nazvani "Rajski dokumenti" (eng. Paradise Papers), procurili su iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Dokumenti "pokazuju koliko je duboko offshore financijski sustav povezan s isprepletenim svjetovima političkih igrača, privatnog bogatstva i korporativnih divova", objavio je ICIJ u nedjelju. Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka. 

Video: Rajski dokumenti
Kopirati
Drag cursor here to close