Upoznaje se s kulturnom raznolikošću

Novi veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson doputovao u Sarajevo

Nelson je uoči dolaska u BiH, građanima poručio da se raduje posjetama zajednicama širom BiH
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2019. u 16:48 Fena
Kopirati

Novoimenovani veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson stigao je danas u Sarajevo, javio je N1.  

Dužnost američkog veleposlanika preuzet će od Maureen Cormack.

Nelson je uoči dolaska u BiH, građanima poručio da se raduje posjetama zajednicama širom BiH kako bi se upoznao s povijesti, kulturom i raznolikošću i čuo kakvoj budućnosti se građani nadaju.

Kako je naveo, SAD će nastaviti da daju podršku ljudima koji danas rade na izgradnji prosperitetnije zemlje u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima BiH.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine. Prije imenovanja za veleposlanika u Bosni i Hercegovini obnašao je funkciju zamjenika izvršnog tajnika i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog tajništva u sklopu State Departmenta.

Prilikom saslušanja pred komitetom za vanjske poslove Senata u listopadu 2018, Nelson je izjavio da će Sjedinjene Države ostati čvrste u podupiranju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da će zemlju pokušati pomjeriti naprijed.

Eric Nelson služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, uključujuči i Njemačku. Tečno govori španjolski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Texasu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati