Žuti prsluci protiv vlade

Neredi u Parizu na proslavi pada Bastille

Policajci su pokušali rastjerati desetke prosvjednika koji su skandirali anti-vladine slogane i srušili sigurnosne barijere podignute za povorku.
Vijesti / Svijet | 14. 07. 2019. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska policija ispalila je suzavac na prosvjednike tijekom sukoba u središtu Pariza u nedjelju nakon godišnjeg vojnog parada Bastille na Elizejskim poljanama, priopćili su novinari AFP-a.

Policajci su pokušali rastjerati desetke prosvjednika koji su skandirali anti-vladine slogane i srušili sigurnosne barijere podignute za povorku.

Francuska, posebice Pariz, od kraja prošle godine potresena je prosvjedom "žutih prsluka" protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona. No, prosvjednici u središnjem Parizu danas nisu nosili žute prsluke koji su označavali pokret, jer je policija zabranila. S toga su mnogi nosili žute balone.

Video: LIVE: Anti-government protesters gather in Paris on Bastille Day

Iako su mnogi analitičari vjerovali da je pokret žutog prsluka izgubio zamah, današnje nasilje u središtu Pariza bilo je najgore do sada.

Sukobi su narušili proslavu državnog dana 14. srpnja kojim se svake godine vojnom paradom obilježava napad na tvrđavu Bastille u Parizu 1789. godine za vrijeme Francuske revolucije.

Macron je pokušao prikazati europsku vojnu suradnju u povorci, ugošćujući ključne čelnike EU, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Ranije su neki prosvjednici ismijavali i zviždali na Macronu dok je stajao u automobilu na čelu parade zajedno uz šefa francuskog stožera generala Francoisa Lecointrea.

Prije izbijanja sukoba, pariške vlasti priopćile su kako je uhićena 152 osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close