Mrak

Nije 2020.: Najstrašnija za čovječanstvo je 536. godina

"Bio je to početak najgoreg perioda za čovječanstvo, ako ne i najgora godina", pojašnjava povjesničar sa Harvarda Majkl Mekormik.
Vijesti / Svijet | 26. 10. 2020. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč Prvom i Drugom svjetskom ratu i raznim pošastima poput španjolske gripe, side i virusa korona, znanstvenici procjenjuju da je najgora godina u povijesti čovječanstva bila 536, jer je tada erupcija vulkana izazvala 18 mjeseci mraka na zemlji.

"Bio je to početak najgoreg perioda za čovječanstvo, ako ne i najgora godina", pojašnjava povjesničar sa Harvarda Majkl Mekormik.

Te godine je misteriozna magla /za koju se danas zna da je posljedica erupcije vulkana/ prekrila Europu, Bliski istok i dijelove Azije, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci tame.

"Sunce je bilo bez sjaja, cijelu godinu svijetlilo je mutno, poput Mjeseca", zabilježio je i Prokopije, vizantijski povjesničar iz tog vremena.

Tog ljeta temperatura je varirala između 1,5 i 2,5 stupnjeva Celzijusovih, čime je započeo najhladniji period u posljednjih 2.300 godina.

U Kini je padao snijeg, zbog čega su propali usjevi, te su ljudi gladovali.

Sljedećih godina počela se pogoršavati situacija. Tako se 541. godine u rimskoj luci u Egiptu pojavila kuga koja je počela da se brzo širi.

Kuga je pokosila između jedne trećine i jedne polovine stanovništva Istočnog rimskog carstva, što je, navodi Mekormik, ubrzalo njegov pad.

Kuga se proširila cijelim Mediteranom, Europom i Bliskim istokom.

Neki povjesničari smatraju da je ta pandemija kuge jedna od najgorih pandemija ikad, te se navodi da je ubila oko 100 milijuna ljudi, odnosno pola svjetske populacije u to vrijeme.

Inače, povjesničari su dugo nagađali o porijeklu magle koja se pojavila 536. godine.

Tek prije dvije godine, analizom leda sa jednog švicarskog glečera, ustanovljeno je da je te godine došlo do erupcije vulkana na Islandu, a njegov pepeo se proširio sjevernom hemisferom.

Uslijedile su još dvije erupcije, i to 540. i 547. godine.

Nakon toga je došla kuga koja je prouzrokovala ekonomski kolaps u Europi koji je potrajao sve do 640. godine, javlja Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close