Čuvanje tajni

Jedi - Kako je Robert Mueller uspio nemoguće?

Kako bi te tajne skrili od znatiželjnih ušiju, cijeli kompleks ureda na jugozapadu Washingtona proglašen je restriktivnom zonom.
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2019. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi članovi tima Roberta Muellera, posebnog istražitelja za istragu ruskog upletanja u američke predsjedničke izbore, morali su ostaviti mobitele pred vratima prije dolaska na posao.

Radeći u tajnosti u bezličnom uredu, tim tužitelja i istražitelja od svibnja 2017. iskapao je tajne koje su dovele do eksplozivnih optužbi protiv nekoliko najbližih pomoćnika predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, voditelja kampanje i osobnog odvjetnika, koji su priznali krivnju ili su osuđeni.

Ured - restriktivna zona

Kako bi te tajne skrili od znatiželjnih ušiju, cijeli kompleks ureda na jugozapadu Washingtona proglašen je restriktivnom zonom. To uključuje zabranu unošenja pametnih telefona i elektronskih uređaja koji mogu biti korišteni kao prikriveni aparati za prisluškivanje ili skrivene kamere, piše Hina.

Svjedoci su se dovozili i odvozili s ispitivanja u običnim automobilima bez ikakvih oznaka. Novinari su znali gdje je Muellerov ured, ali im je rečeno da o tome ne pišu i ne govore.

Takva ograničenja imaju smisla jer Muellerov tim istražuje je li neprijateljski nastrojena inozemna sila pokušala Trumpu 2016. pomoći da pobijedi na izborima te je li njegova kampanja sudjelovala u zavjeri.

Mueller je izvještaj završio nakon 22 mjeseca rada i u petak ga predao državnom odvjetniku Billu Barru. Sadržaj zasad ne zna nitko, a napeto ga iščekuju svi. Barr je rekao da će glavne zaključke proslijediti Kongresu za koji dan.

U međuvremenu demokrati u Kongresu, među kojima se mnogi nadaju da će Mueller ponuditi dovoljno dokaza za predsjednikov opoziv, snažno pritišću da se izvješće objavi u cijelosti, a ne samo njegov sažetak koji će pripremiti Trumpov državni odvjetnik.

Tajnoviti Jedi

U međuvremenu, u gradu poznatom po tome da curenje podataka vrijedi kao valuta, Mueller je ostvario nemoguće.

Zadržao je veo tajne nad svojim uredom i dokazima koje je prikupljao u toj veoma osjetljivoj istrazi koja je obilježila Trumpov mandat. To je uspio usprkos neumornim kritikama samog američkog predsjednika koji je istragu prozvao "lovom na vještice", a Muellerov tim "nasilnicima", piše Hina.

Mueller se kao državni tužitelj obračunavao s nasilnim Hells Angelsima, mafijaškim šefovima i stranim špijunima. Na kraju karijere dobio je zadaću da istraži najveći 'ulov' od svih - predsjednika Sjedinjenih Država. A ovaj ga je za vrijeme trajanja istrage na Twitteru spomenuo 180 puta, često ne birajući riječi.

Izbjegavao pojavljivanje u vijestima

Trump se, međutim, namjerio na tvrd orah. Pošto je bio direktor FBI-ja u vrijeme terorističkih napada 11. rujna, Mueller zna kako se nositi s pritiskom.

"U gradu kojem svi žele završiti na naslovnoj strani, Bob Mueller je uvijek pokušavao izbjeći pojavljivanje u vijestima", istaknuo je Mark Corallo, bivši glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Otkako traje istraga u javnosti su ga vidjeli triput, jednom u restoranu, drugi put u zračnoj luci, i treći, sa suprugom u prodavaonici Applea.

Bivši marinac, tužitelj i direktor FBI-ja koji je dužnosti obnašao u mandatima republikanskih i demokratskih predsjednika, ulijeva nadstranačko povjerenje unatoč Trumpovim kritikama.

Sve strane smatraju ga posvećenim i poštenim istražiteljem, a na društvenim mrežama mu tepaju da je Jedi, junak "Ratova zvijezda".

Kopirati
Drag cursor here to close