Prosvjedi u Parizu

Francuska: Prosvjednici palili sve pred sobom, policija koristila suzavac

Radnici su započeli štrajk kako bi natjerali predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da odustane od reforme mirovinskog sustava.
Vijesti / Svijet | 05. 12. 2019. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici policije ispalili su suzavac na demonstrante u centru Pariza tijekom jednog od najvećih štrajkova u Francuskoj u posljednjih nekoliko desetljeća, usljed kojeg je javni promet skoro potpuno prekinut.

Radnici su započeli štrajk kako bi natjerali predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da odustane od reforme mirovinskog sustava.

Macron, koji je na vlast došao 2017. godine, obećao je da će otvorit strogo reguliranu ekonomiju Francuske, ali veći sindikati tvrde da francuski lider želi ukinuti zaštitu radnika.

Ishod štrajka će zavisiti od toga tko će se prvi povući- sindikati koji riskiraju podršku ukoliko remećenje predugo potraje ili vlasti koje se boje da bi birači mogli stati na stranu sindikata i za zastoj okriviti dužnosnike.

Vlasnik jednog od kafića u centru Pariza Izabel Jibal izjavila je da se blokiranje može podnijeti danas i sutra, ali da bi narod sljedećeg tjedna mogao postati iziritiran.

Radnici željeznice izglasali su da se štrajka i sutra, a radni sindikati kompanije RATP koja kontrolira rad autobusa i metroa rekli su da će njihov štrajk da se nastavi do ponedjeljka, 9. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close