Upozorenje

Hong Kong: Policija naoružanim prosvjednicima prijeti pravim mecima

Od lipnja tu bivšu britansku koloniju sa 7,5 milijuna stanovnika potresa najteža politička kriza nakon njezine predaje Kini 1997.
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2019. u 08:29 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Policija naoružanim prosvjednicima prijeti pravim mecima

Policija Hong Konga je u noći na ponedjeljak upozorila da kani koristiti prave metke suočena sa smrtonosnim oružjem korištenim protiv nje tijekom sukoba oko kampusa koji je posljednjih sati postao glavna baza prodemokratskih prosvjeda.

Nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio prosvjednik, oko tog kampusa okruženog zapaljenim barikadama policija je u noći izdala upozorenje da će upotrijebiti prave metke. To je prvo upozorenje tog tipa od početka prosvjeda.

Od lipnja tu bivšu britansku koloniju sa 7,5 milijuna stanovnika potresa najteža politička kriza nakon njezine predaje Kini 1997.

Službeni mediji su nekoliko puta upozorili na to da bi kineska vojska, stacionirana u poluautonomnoj regiji, mogla intervenirati i zaustaviti prosvjede. Predsjednik Xi Jinping je ovog tjedna izdao do sada najjasnije upozorenje i potvrdio da prosvjedi ugrožavaju načelo "jedne zemlje, dva sustava", koje je dovelo do povrata, prenosi Hina.

U nedjelju navečer su se stotine aktivista povukle na Politehničko sveučilište u Hong Kongu (PolyU) u Kowloonu, gdje su zapalili veliku vatru kako bi spriječili policiju da zauzme sveučilište i da zadrže blokadu Cross Harbour Tunnela, cestovnog tunela zatvorenog od utorka. 

Kopirati
Drag cursor here to close