Korak po korak

Britanija počinje ukidati restrikcije usljed uspješnog cijepljnja

Ljudima će biti dozvoljeno da se sastaju u grupama od šest osoba na otvorenom i mogu nastaviti sportove na otvorenom poput košarke, tenisa i golfa.
Vijesti / Svijet | 28. 03. 2021. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija preduzima još jedan mali korak izlaska iz restriktivnih mjera u vrijeme kada s oprezom posmatra novi val virusa koji trenutno obuzima Europu.

Budući da je stopa cijepljenja u Ujedinjenom Kraljevstvu protiv Covida nadmašila onu u zemljama Europske unije, premijer Boris Johnson ublažava oštru poruku "ostanite kod kuće" koja je imala negativan efekt na svakodnevni život - i držala virus pod kontrolom - gotovo tri mjeseca.

Od ponedjeljka će u Engleskoj biti zamijenjen porukom da se ograničeno kreću.

Ljudima će biti dozvoljeno da se sastaju u grupama od šest osoba na otvorenom i mogu nastaviti sportove na otvorenom poput košarke, tenisa i golfa, javlja AP.

Ostali dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva - Škotska, Wales i Sjeverna Irska - poduzimaju uglavnom slične korake. U Walesu se tisuće ljudi okupilo na plažama i mjestima za relaksaciju, nakon što su vlasti ukinule ograničenja putovanja koja vrijede od prosinca.

Stroge restrikcije u poslovnom i društvenom životu nametnuta tijekom tri lockdowna u protekloj godini imala su široku podršku javnosti, iako su uznemirila neke zastupnike u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci, koji tvrde da su ekonomski, demokratski i ljudski troškovi veći od koristi.

Većina neesencijalnih poduzeća i dalje je zatvorena, zajedno sa pubovima, restoranima, teretanama, kino dvoranama, kazalištima, muzejima i sportskim stadionima. Milijuni radnika su izgubili poslove, a vlada je isplatila veći dio njihovih plaća.

Velika Britanija zabilježila je više od 126.000 smrtnih slučajeva od COVID-19, što je najveći udio u Europi.

Iako mnoge europske nacije bilježe novi porast pandemije, Britanija računa na brzi program masovnog cijepljenja koje će joj pomoći da ukine restrikcije.

Gotovo 30 milijuna ljudi, što čini 56 posto svih odraslih, do sada je primilo prvu dozu cjepiva.

Britanija ima za cilj da svima koji imaju više od 18 godina da prvu dozu do srpnja, a druge doze će dati u roku od 12 tjecana od prve.

Kopirati
Drag cursor here to close