Libija

Blokirali izvoz nafte zbog održavanja summita

Nacionalna naftna kompanija (NOC) je izvijestila da je izvoz nafte u luke "naftnog polumjeseca" obustavljen.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2020. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snage lojalne generalu Haftaru blokirale su u subotu glavne naftne terminale na istoku Libije uoči održavanja međunarodnog summita u Berlinu na kojemu bi se trebao ponovno pokrenuti mirovni proces o stanju u zemlji koju razdire građanski rat.

Prestanak izvoza nafte, koja Libijcima predstavlja gotovo jedini izvor prihoda, protest je protiv turske intervencije u zemlji, kažu pripadnici libijskih plemena i snaga lojalnih generalu Haftaru, javlja Hina.

Oni vjeruju da se prihod od prodaje nafte što ih distribuira vlada nacionalnog jedinstva (GNA) koriste za plaćanje boraca koji stižu izvana, osobito iz Turske.

Nacionalna naftna kompanija (NOC) je izvijestila da je izvoz nafte u luke "naftnog polumjeseca" obustavljen. Riječ je o libijskim lukama Brega, Ras Lanouf, al-Sedra i al-Hariga.

Blokada će rezultirati padom proizvodnje s 1,3 milijuna barela dnevno na 500.000 barela dnevno, kao i dnevnim financijskim manjkom od 55 milijuna dolara, navodi tvrtka.

General Haftar, koji od travnja 2019. vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli, u nedjelju se očekuje na međunarodnoj konferenciji o Libiji koja se organizira na inicijativu Ujedinjenih naroda.Ondje bi trebao biti i njegov glavni protivnik Fajez al-Saraj, šef vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaje UN, a bazirana je Tripoliju, i vlasti maršala Kaleda Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

Turska je ovog mjeseca objavila da je počela slati vojnike kao podršku GNA, što je izazvalo eskalaciju napetosti u Libiji, piše Hina.

Njemačka u nedjelju organizira samit posvećen Libiji na kojem će se pokušati naći mirno rješenje za okončanje sukoba u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close