Uvid u dokumentaciju

Tko želi tražiti naftu u Federaciji, mora doći po papire osobno

Blokovi se dodjeljuju na razdoblje eksploatacije na 25 godina maksimalno, a ukupne površine su blizu pet tisuća četvornih kilometara.
Gospodarstvo / Industrija | 15. 01. 2020. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem svibnja istječe rok do kada kompanije koje žele tražiti naftu i plin na području Federacije moraju dostaviti službene ponude na međunarodni tender Ministarstva energije i rudarstva FBiH, potvrđeno je Avazu u ovom ministarstvu.

Tender je raspisan 7. siječnja, a prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci. Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Pročitajte još

Blokovi se dodjeljuju na razdoblje eksploatacije na 25 godina maksimalno, a ukupne površine su blizu pet tisuća četvornih kilometara.

Begajeta Habota iz Ministarstva energetike kazala je za Avaz da još nije stigla nijedna ponuda, jer je rano, te da očekuje prve ponude u travnju.

''Zainteresirane firme u Zavodu za geologiju mogu pregledati sve podatke o istražnim radovima. To se radi osobno u Zavodu. Nakon toga, one dalje procjenjuju hoće li otkupiti tendersku dokumentaciju i poslati prijavu'', navela je Habota.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imat će na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze, koji se može produžiti za dvije godine uz odobrenje u ograničenim okolnostima, a britanska kompanija IHS, kao stručni međunarodni konsultant Vlade FBiH, pregovarat će s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Zanimanje za istraživanje nafte, navodi Dnevni avaz, u pismu namjere pokazao je još prije tri godine francuski naftni gigant Total, koji je najavio da bi u istraživanje nafte na području FBiH uložio milijardu dolara.

Ova firma i dalje prati razvoj situacije i spremna je poslati ponudu. No, pisma namjere Vladi ranije su poslale i naftne kompanije Key Petroleum iz Australije te Spectrum iz Velike Britanije.

Inače, Shell je 2011. godione potpisao memorandum s Vladom Federacije BiH, ali se iz posla povukao četiri godine kasnije. Shell je rada tvrdio da je u istraživanje spreman uložiti 700 milijuna dolara, naveo je Avaz.

 

Kopirati
Drag cursor here to close