Vrlo ozbiljno

Australija traži međunarodnu istragu o nastanku i širenju koronavirusa

Australija je dovela epidemiju koronavirusa pod kontrolu te su u nedjelju zabilježena 53 nova slučaja, a ukupno 6.586...
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2020. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australija je u nedjelju problematizirala transparentnost kineskih vlasti prilikom odgovora na epidemiju koronavirusa te je zatražila pokretanje međunarodne istrage o nastanku i širenju koronavirusa.

Vjeruje se da je koronavirus nastao na mokroj tržnici divljih životinja u kineskom gradu Wuhanu u prosincu 2019.

Od tada je zaraženo više od 2, 3 milijuna ljudi, a preko 160.000 ih je umrlo.

Briga zbog Kine

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne kazala je da je izrazito zabrinuta zbog kineske (ne)transparentnosti u pogledu epidemije koronavirusa.

"Pitanja oko koronavirusa su pitanja za neovisnu istragu i mislim da je važno da to napravimo", rekla je Payne za televiziju ABC.

"Zapravo, Australija će apsolutno na tome inzistirati", dodala je.

Australija je dovela epidemiju koronavirusa pod kontrolu te su u nedjelju zabilježena 53 nova slučaja, a ukupno 6.586, prema podacima ministarstva zdravstva. Ukupno je 71 osoba umrla u Australiji.

Već sedmi dan za redom povećanje broja zaraženih manje je od 1 posto.

Odnosi s Kinom

Odnosi Australije s Kinom, koja je njen najveći trgovinski partner, zaoštreni su, a Canberra optužuje Kinu za upletanje u australsku politiku.

Krajem 2019. više australskih medija objavilo je da su kineske vlasti pokušale infiltrirati svog špijuna u australski parlament, koji se trebao kandidirati na izborima kao član vladajuće Liberalne stranke.

"Moje povjerenje u Kinu određuje se dugoročno", kazala je Payne.

"Moja zabrinutost je oko transparentnosti o osiguravanju otvorene suradnje", dodala je.

Dok Australija poziva na istragu, američki predsjednik Donald Trump kazao je da bi Kina mogla snositi posljedice zbog odgovornosti za pandemiju. Peking odbacuje optužbe o netransparentnosti.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt također je kritizirao WHO.

"Ono što smo vidjeli od dužnosnika u Ženevi (sjedište WHO-a) mislimo da je bio odgovor koji nije pomogao svijetu", rekao je Hunt na novinskoj konferenicji.

"Imamo dobar rezultat jer smo, kao zemlja, donosili svoje odluke"; dodao je.

Zabrana dolaska iz Kine

Australija je, suprotno savjetu WHO-a, 1. veljače zabranila dolaske iz Kine, dok je kasnije zatvorila granice i uvela stroge restrikcije.

Hunt je ipak upozorio da Australija pobjeđuje koronavirus, ali još nije pobijedila.

"Moramo se usredotočiti na suzbijanje i kapacitet", kazao je.

Susjedni Novi Zeland je pak uveo jedne od najoštrijih mjera, prije prvog smrtnog slučaja, te bilježi još bolje rezultate od Australije.

U nedjelju su, u otočnoj zemlji s oko 4, 9 milijuna stanovnika, zabilježena samo 4 nova slučaja, a ukupno je do sada zaraženo 1.098 osoba, od kojih je 11 umrlo, prema podacima ministarstva zdravstva.

"Znam da nije bilo lako, ali funkcionira", kazala je premijerka Jacinda Ardern u televizijskom intervjuu i dodala da će u ponedjeljak biti održana sjednica vlada na kojoj će se odlučivati o popuštanju mjera, navela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close