Nove tvrdnje

Još jedna studija: Od kud je došao Covid-19?

U studiji se naglašava da je čovjek mogao nositi patogen mnogo prije nego što je mutirao u smrtnonosniji oblik.
Sci-Tech / Znanost | 19. 04. 2020. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi korona virus koji danas hara čitavim svijetom možda je prvi put prešao na ljude negdje na jugu Kine, a ne u gradu Wuhanu koji se smatra izvorištem ove zaraze. To je pokazala nova studija koja se suprotsravlja naširoko prihvaćenim teorijama o porijeklu pandemije, prenijele su Nezavisne novine.

Mapirajući "mrežu" genoma korona virusa i prateći mutacije tijekom vremena, tim istraživača predvođenih genetičarem sa sveučilišta Cambridge utvrdio je da se prva infekcija virusa Covid-19 mogla dogoditi još u rujnu, u regiji južno od Wuhana.

U studiji se naglašava da je čovjek mogao nositi patogen mnogo prije nego što je mutirao u smrtnonosniji oblik.

Phylogenetic network analysis of SARS-CoV-2 genomes

This is a phylogenetic network of SARS-CoV-2 genomes sampled from across the world. These genomes are closely related and under evolutionary selection in their human hosts, sometimes with parallel evolution events, that is, the same virus mutation emerges in two different human hosts.


'"Virus je možda prije nekoliko mjeseci mutirao u konačni oblik, ali je ostao unutar sljepog miša ili druge životinje, ili čak i čovjeka nekoliko mjeseci, a da nije inficirao druge pojedince'' rekao je genetičar Peter Forster za South China Morning Post.

Kako se navodi, virus se počeo širiti među ljudima negdje između 13. rujna i 7. prosinca, stvarajući mrežu koja je predstavljena u studiji.

Iako se vjeruje da je virus prešao sa sljepih miševa na drugu životinju, pangoline na primjer, i onda na ljude, novi nalazi bi mogli poništiti prevladavajuće ideje. Prvobitne teorije su pokazale da se "skok" na ljude dogodio na mokroj tržnici u Wuhanu, ali nova studija je to dovela u pitanje, sugerirajući da Covid-19 potiče južno od kineskog grada.

"Ako moram dati odgovor, pre bih rekao da je virus počeo da se širi s juga Kine, a ne iz Wuhana" naveo je Forster.

Ipak, sve bi se moralo provjeriti dodatnim analizama sljepih miševa ili drugih potencijalnih životinja domaćina, kao i uzorcima tkiva prvih pacijenata, dodao je on, prenosi Russia Today.

Coronavirus outbreak may have started in September, say British scientists

Study narrows origin to period between September and December - more likely in southern China than Wuhan - after virus mutated to a form harmful to humans.

"Ali je ovo je najbolja pretpostavka koju možemo napravitio u ovom trenutku, čekajući dodatnu analizu daljih uzoraka pacijenata iz bolnica'', naveo je on u odvojenom intervjuu za Newsweek.

Kako kruže pitanja oko porjekla pandemije, brojne kontroverze su nedavno stekle na značaju, a nekoliko vodećih američkih medija se ove nedelje bavilo i temom da je virus možda pobjegao iz laboratorije za virologiju maksimalne sigurnosti u Wuhanu. Iako predsednik SAD nije službeno usvojio tu tvrdnju, rekao je da Bijela kuća razmišlja o toj ideji, dok istovremeno optužuje Peking za globalnu zdravstvenu krizu.

Trump je u više navrata optuživao Kinu za "zataškavanje" u ranim fazama izbijanja epidemije, insistirajući na tome da je čak i WHO pomogla kineskim dužnosnicima da prikriju informacije.

Kopirati
Drag cursor here to close