Afganistan

Amerika se povlači, talibani udaraju!

Amerikanci su pregovarali s talibani u katarskoj Dohi, a dogovoreno je da će povući 5.400 vojnika u sljedećih 20 tjedana.
Vijesti / Svijet | 03. 09. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države povlače se iz Afganistana nakon 18 godina, potvrdio je pregovarač Zalmay Khalilzad.

Amerikanci su pregovarali s talibani u katarskoj Dohi, a dogovoreno je da će povući 5.400 vojnika u sljedećih 20 tjedana.

U isto vrijeme dok je objavljeno povlačenje američkih trupa, talibani su ispalili raketu na Kabul, a u tom napadu je poginulo 16, a ranjeno je 119 osoba, a neslužbeno se doznaje da su im meta bili strani državljani.

Spomenuti napad produbio je crne slutnje o tome da pregovori SAD-a i talibana neće okončati svakodnevne napade i ubojstva civila u Afganistanu. Talibanske snage sada kontroliraju područje veće nego 2001. godine kada su Sjedinjene Države ušle u njihov teritorij.

Kao što smo već spomenuli, pregovori između SAD-a i talibana vodeni su u devet navrata u Dohi, a talibani su obećali da Afganistan više nikada neće biti korišten kao baza za militante ukoliko se Amerikanci, koji trenutačno imaju 14.000 vojnika u toj državi, povuku.

Video: Amerikanci se povlače iz Afganistana

Čeka se još ''zeleno svjetlo'' američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok s druge strane njegov afganistanski kolega Ashraf Ghani razmatra sve opcije dogovora kako bi bio siguran da će talibani biti posvećeni miru.

U ratu koji traje 18 godina poginulo je više od 32.000 civila, 58.000 osoba iz oblasti sigurnosti i 42.000 opozicijskih boraca, a mnogi u Afganistanu strahuju da bi dogovor SAD-a i talibana mogao narušiti prava i slobode građana.

Kopirati
Drag cursor here to close