Rat u Afganistanu

Veliki talibanski napad na Kunduz, vojska se predaje?

Nakon što su se lokalne vladine snage u Kunduzu predale talibanima, u pomoć su došli specijalci, američki komandosi i podrška iz zraka.
Vijesti / Svijet | 31. 08. 2019. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talibani su pokrenuli veliki napad na grad Kunduz u Afganistanu, dok SAD nastavlja mirovne pregovore s ovom oružanom grupom u Kataru. Borbe su u tijeku, pri čemu su ubijeni deseci napadača i tri civila, a preko 40 civila je ranjeno.

Talibanski borci spustili su se u grad iz više smjerova oko subotu u jedan sat ujutro i zauzeli brojne zgrade, uključujući bolnicu, gdje su osoblje uzeli kao taoce.

"Vrlo lako bismo mogli krenuti u napad, ali ne želimo civilne žrtve", rekao je glasnogovornik državnog ministarstva obrane Rohullah Ahmadzai, prenosi Al Jazeera.

U međuvremenu, glasnogovornik talibana rekao je novinarima da su njihove naoružane skupine u gradu i da su zauzeli vladine zgrade jednu za drugom.

Civili su se sklonili u svoje domove i struja je prekinuta. Afganistanske vlasti kažu da se militanti kriju u civilnim stanovima, što otežava borbu protiv njih.

Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je najmanje 36 talibanskih boraca ubijeno, ali nije otkrilo vladine žrtve.

Glasnogovornik policije u Kunduzu Sayed Sarwar Hussaini rekao je za AFP da su na mjestu događaja specijalne snage, a borbe su u tijeku, dok zračne snage podržavaju kopnene trupe.

Talibani, koji trenutno kontroliraju oko pola zemlje, na vrhuncu su svoje snage još od 2001. godine kada je SAD okupirala ovu zemlju. Talibani žele da iz Afganistana protjeraju sve strane vojnike, kojih je u ovoj zemlji još oko 20.000.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je rekao da će SAD "uvijek biti tamo prisutni", ali da će smanjiti svoje trupe sa oko 14.000 na 8.600.

Kopirati
Drag cursor here to close