Dokument

Zvizdić o Programu reformi: Struktura identična strukturi ANP-a

"To je javni dokument i bit će prezentiran javnosti'', kazao je Zvizdić.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2019. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Struktura dokumenta je identična strukturi ANP-a, samo što u sadržajnom smislu ima manji obujam, ima 21 stranicu", kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za N1 govoreći o Programu reformi BiH koji je poslan u Bruxelles.

Nema laži

 

Upitan podvaljuje li član Predsjedništva BiH Milorad Dodik Narodnoj skupštini Republike Srpske neki drugi dokument, koji prema pisanju Žurnala ima 53 stranice, Zvizdić je kazao da bi bilo neozbiljno da se Dodik bavi obmanama.

"To je javni dokument i bit će prezentiran javnosti. Morat će doći i u Parlamentarnu skupštinu BIH. Nemoguće je na takav način krivotvoriti dokument", istaknuo je.

Komentarajući izjavu nove ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je kazala da nema MAP-a, Zvizidć je kazao da je jedina ovlaštena institucija u ovom slučaju NATO.

"NATO je danas poslijepodne zaprimio taj dokument. Ja očekujem da u narednih nekoliko dana NATO da svoj jasan stav hoće li na bazi programa reformi BiH biti aktivirani procesi koji znače reformu Oružanih snaga, odnosno koji znače sve ono što je bio akcioni plan, što je u sadržajnom, operativnom smislu očekivano poslije dostavljanja ANP-a", kazao je.

Referendum

Zvizdić je potvrdio da u Programu reformi piše da on ne prejudicira članstvo u NATO savezu, dodajući da ta rečenica ima i nastavak.

"Odmah poslije nje ima nastavak koji kaže da će sve aktivnosti biti provedene u skladu sa važećim zakonima, tj. Zakona o obrani, odlukama Predsjedništva BiH, a svi ti dokumenti vrlo jasno nalažu svim institucijama da moraju pružiti maksimalne napore i podršku NATO integracijama BiH", pojasnio je.

Prema njegovim riječima, pretpostavka da BiH mora prvesti referendum za članstvo u NATO-u je neutemeljena.

"Ako pogledamo geografski i strateški položaj BiH, ako pogledamo kartu cijele Europe, logično je da svako mora prihvatiti da će u budućnosti BiH biti članica NATO pakta. Nerealno je očekivati da unutar jednog od najuspješnijih saveza, da će baš BiH ostati to neko ostrvo na kojem će biti utemeljeni principi vojne neutralnosti. Sasvim je sigurno da će BiH u konačnici biti članica NATO pakta, u to sam potpuno siguran i ne mislim da bi ijedan građanin BiH treba biti protiv toga", istaknuo je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close