Jedan čovjek pod dva krova

Zvizdić kreće s duplim poslom!

Zvizdić je 6. kolovoza preuzeo od Borjane Krišto iz HDZ-a predsjedavanje Zastupničkim domom Parlamenta BiH pa tako rukovodi i zakonodavnom i izvršnom vlašću na državnoj razini.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić, koji je ujedno i predsjedatelj Vijeća ministara, sazvao je 8. sjednicu Kolegija ovog doma.

Sjednica će biti održana u utorak, 10. rujna 2019. godine, u podne.

Nigdje na svijetu

Podsjećamo, Zvizdić je 6. kolovoza preuzeo od Borjane Krišto iz HDZ-a predsjedavanje Zastupničkim domom Parlamenta BiH pa tako rukovodi i zakonodavnom i izvršnom vlašću na državnoj razini.

Analitičar i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić ranije je izjavio kako ovo narušava ustavni princip.

''Neprihvatljivo je da budete na čelu izvršne i zakonodavne vlasti. Točka. Nema se tu više što pričati. Ne znam da je igdje u svijetu bio takav slučaj, ali očito u BiH sve može. Ustav se ne poštuje, zakon također, kao ni odluke Ustavnog suda i što tu više ima pričati'', rekao je Šehić.

Zakon pak kaže kako ''jedna osoba može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posebno izabranu dužnost'', ali da je nespojivo istovremeno vršenje ovih funkcija s vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti, ''osim u razdoblju dok se ne konstituiraju izvršni organi vlasti izabrani na redovitim izborima u istom izbornom ciklusu''.

Kolegij tog doma je posljednji put zasjedao prije dva mjeseca.

20 točaka

U tom razdoblju nije bilo ni sjednica Zastupničkog doma, iako su pred zastupnicima i izaslanicima brojne obveze, a jedna od stvari koja čeka je i usvajanje ovogodišnjeg proračuna dokumenta kojeg je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva financija i trezora podržalo i uputilo Predsjedništvu BiH prošle godine.

Državne institucije stoga su na trećoj tromjesečnoj odluci o privremenom financiranju te bi sada članovi Kolegija trebali razmatrati proračun koji im je uputilo Predsjedništvo BiH zadnjeg dana srpnja i uz Mišljenje Zakonodavno-pravnog sektora od 27. kolovoza.

Kolegij bi trebao odrediti nadležna povjerenstva za razmatranje nekoliko zakonskih rješenja i drugih akata, ali ta radna tijela nisu još uvijek formirana.

Potrebno je imenovati članove šest radnih tijela Doma (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za financije i proračun, Komisija za promet i komunikacije te Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova).

Pred članovima Kolegija je i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije kojeg je ranije pripremilo Vijeće ministara BiH, a namjera je pojednostaviti usluge građanima i poslovnoj zajednici u BiH i olakšati promet elektronskih dokumenata u javnoj upravi.

Na dnevnom redu koji ima više od 20 točaka je i odgovor Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH na zaključke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s hitne sjednice održane u lipnju.

Kopirati
Drag cursor here to close