Bugojno

Žustro u općinskoj vijećnici: "Ako ćeš pričati hrvatski, nemoj u Bosni bit'"

Omerinoviću je zasmetalo što Zelić i ostali hrvatski vijećnici Općinskoga vijeća Bugojno govore hrvatskim jezikom.
Vijesti / Politika | 01. 04. 2021. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Idi u Hrvatsku, nemoj u Bosni bit', ba. Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, pričaj hrvatski", riječi su koje je vijećnik Općinskog vijeća Bugojno Semedin Omerinović uputio predsjedatelju Općinskog vijeća Bugojno Miroslavu Zeliću.

Omerinoviću je zasmetalo što Zelić i ostali hrvatski vijećnici Općinskoga vijeća Bugojno govore hrvatskim jezikom.

Omerinović je, naime, na posljednjoj sjednici OV Bugojno "poselamio" predsjedatelja Zelića, a ovaj mu uzvratio kako on njega blagoslivlja.

Potom je Omerinović rekao kako ne razumije jezik kojim Zelić govori i da mu je potreban prevoditelj nakon čega je jasno poručio da je bosanski jedini jezik kojim se, prema njegovu mišljenju, može govoriti u Bugojnu.

"Idi u Hrvatsku, nemoj u Bosni bit, ba. Bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata. Idi u Hrvatsku, pričaj hrvatski", rekao je Omerinović Zeliću, što su zabilježile i kamere.

Video: Sjednica općinskog vijeća u Bugojnu

Inače, Omerinović nakon napuštanja Nezavisne liste od 25. veljače ove godine djeluje kao samostalni vijećnik. K tomu, on je i predsjednik Mjesne zajednice Vučipolje, mjesta pored Bugojna u kojem stanuje i značajan broj Hrvata te je jasno u kakvom su društvenom položaju s obzirom na javno izrečene šovinističke stavove Omerinovića.

Njegov govor izazvao je pljesak vijećnika SDP-a u OV Bugojna, prenosi Dnevnik.ba. 

Istovremeno, vijećnici SDA prešutjeli su negiranje ustavnog prava na korištenje hrvatskog jezika iako su s vijećnicima HDZ BiH kojima je ono osporeno formirali većinu u Vijeću.

Jedini koji su reagirali bili su oni kojima su uvrede i upućene, predsjedatelj Vijeća Zelić i predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović koja je zatražila više poštovanja jednih prema drugima te podsjetila na ustavna prava konstitutivnih naroda u BiH među kojima je i pravo na jezik.

"Nitko meni ni bilo kojem drugom Hrvatu nema pravo osporiti pravo na korištenje jednog od Ustavom BiH garantiranih prava, a to je pravo na jezik. Hrvatski je jedan od ravnopravnih jezika moje domovine koja se zove Bosna i Hercegovina, a ne Bosna" , nedvosmisleno je istaknula Pavlović koja je potvrdila da će najvjerojatnije o ovom događaju izvijestiti i Povjerenstvo za etička pitanja ali i neke druge organizacije, domaće i međunarodne.

Zelić i Pavlović legalno i legitimno su izabrani politički predstavnici hrvatske povratničke zajednice u Bugojnu.

"Ovo je država konstitutivnih naroda, a Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda koji bi trebali biti ravnopravni.Nitko meni nema pravo kazati da sam ja manji domoljub od drugih, ja sam za razliku od mnogih mogla otići, ali sam ostala jer živjeti u Bugojnu koji je i moj grad", poručuje Pavlović.

Kopirati
Drag cursor here to close