Izbori u Mostaru

Znate li tko su članovi Gradskog izbornog povjerenstva?

Izborna povjerenstva na lokalnoj razini mjerodavna su, između ostalog, za određivanje biračkih mjesta, formiranje biračkih odbora, obuku biračkih odbora, organiziranje izbornog dana i objedinjavanje izbornih rezultata s biračkih mjesta...
Vijesti / Politika | 15. 12. 2020. u 11:23 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Približava se dan povijesnih izbora za Grad Mostar. Gradsko izborno povjerenstvo, koje je odgovorno za izbore u Mostaru, radi punom parom, no znate li tko su članovi tog povjerenstva?

Prema informacijama sa stranice izbori.ba, članovi gradskog izbornog povjerenstva u Mostaru su Hilmo Đidelija zamjenski predsjednik, Marija Soldo zamjenska članica, Davorka Sudar zamjenska članica, Rifaz Zlomužica zamjenski član,  Antonio Vrljić zamjenski član, Željko Ćorić zamjenski član, Imrana Kojić zamjenska članica.

Inače, izborna povjerenstva na lokalnoj razini mjerodavna su, između ostalog, za određivanje biračkih mjesta, formiranje  biračkih  odbora, obuku biračkih odbora, organiziranje izbornog dana  i objedinjavanje izbornih rezultata s biračkih mjesta na svom teritoriju.

Ovisno od broja birača na svom teritoriju, sastoje se od 3, 5 ili 7 članova.

Sastav izbornih povjerenstava, prema odredbama Izbornog zakona BiH i Zakona o ravnopravnosti spolova, treba odražavati spolnu zastupljenost od najmanje  40 posto pripadnika/ca  manje  zastupljenog spola što je i ispoštovano u 94,4 posto lokalnih izbornih povjerenstava.

Podsjetimo, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler je posjetio Gradsko izborno povjerenstvo u Mostaru. Prilikom posjete gradu na Neretvi kazao je da nakon dvanaest godina Mostarci konačno imaju priliku odlučiti tko će biti na čelu Mostara sljedeće četiri godine te je pozvao sve stanovnike da u što većem broju izađu na birališta i osiguraju veću legitimnost izbornih rezultata.

''Nemojte podcjenjivati moć svog glasa izađite na izbore'', poručio je tada Sattler.

Predsjednik Izborne komisije Grada Mostara Hilmo Đidelija još u studenom je rekao kako je Gradska izborna komisija spremna za kampanju i lokalne izbore. Tada je najavio da će u slučaju potrebe reagirati u skladu sa zakonom.

Još od dana kada je Središnje izborno povjerenstvo donijelo odluku da se Mostar izdvoji od ostalih izbornih jedinica u BiH, postalo je jasno da će izbori u ovom gradu biti pod većom prismotrom kako promatrača koje će angažirati i subjekti sudionici u izbornoj utrci, tako i od strane međunarodnih institucija i Koalicije “Pod lupom”.

''Sigurno je da će kompletna pažnja javnosti tog dana biti usmjerena ka Mostaru, jer ćemo uvjetno rečeno toga dana, biti sami. Politički subjekti koji će uzeti sudjelovanje na izborima imat će svoje promatrače, a tu su i civilni sektor, kao i promatrači OSCE-a. I oni će na svim mjestima također imati svoje promatrače. Najavljeno je i kako će se promatrači smjenjivati, dakle izbjeći će se cjelodnevna promatranja za pojedince u kojima na kraju procesa obično popušta koncentracija. Očekujemo punu pažnju svih“, naveo je tada Đidelija.

Središnje izborno povjerenstvo je posljednjih dana uoči kampanje imenovao 150 biračkih odbora u kojima je zadovoljena nacionalna, spolna i politička struktura, pisala je ranije Anadolija. Pravo glasa na izborima u Mostaru ima nešto više od stotinu tisuća birača, koji će moći glasovati na 150 birališta. Jedno biračko mjesto predviđeno je za nepotvrđene glasačke listiće, a na terenu će djelovati redovni mobilni timovi, kao i takozvani COVID timovi.

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara bira se u Gradskom vijeću, koje će brojati ukupno 35 gradskih vijećnika. Predsjedavajući Vijeća i gradonačelnik ne mogu biti osobe iz reda istog konstitutivnog naroda. Vijeće ne može brojati više od 15 pripadnika jednog konstitutivnog naroda, niti manje od četiri. Minimalno jedan gradski vijećnik mora biti iz reda ostalih. Vijećnici se biraju iz šest izbornih jedinica – odnosno sa šest gradskih područja (nekadašnje općine), te s takozvane gradske liste.

Aktualni gradonačelnik je Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH. Sudjelovanje na izborima uzet će i osam neovisnih kandidata.

Kopirati
Drag cursor here to close