Austrijski list Standard

Zbog Kosova je na Balkanu moguć "Veliki prasak"

''Šanse za pomirenje Srbije i Kosova odavno nisu bile bolje. Na taj način rastu šanse da se cjelokupna regija približi Europskoj uniji", piše Standard.
Vijesti / Politika | 28. 08. 2018. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: DW / Vučić i Thaci na sastanku sa Federicom Mogherini

''Razlike su bile očigledne. Ipak, bili su spremni pregovarati o sporazumu kojim bi napokon bio okončan sukob na Kosovu“ - tako austrijski list Standard opisuje susret predsjednika Srbije i Kosova u Austriji.

"Konflikt između Srbije i Kosova trebalo bi konačno biti riješen – i to pomjeranjem granica, ali ne podjelama", piše austrijski list Standard već u uvodu izvještaja o susretu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Domaćin susreta u Alpbachu, austrijski predsjednik Alexander van der Bellen, na jednoj vrsti mini balkanskog summita ocijenio je da je riječ o „pozitivnom momentu" koji može biti od koristi.

''Šanse za pomirenje Srbije i Kosova odavno nisu bile bolje. Na taj način rastu šanse da se cjelokupna regija približi Europskoj uniji", piše Standard.

U analizama diplomata koje prenosi austrijski list, ocjenjuje se da je riječ o pozitivnom razvoju događaja i mogućem „Velikom prasku" na Balkanu.

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch, u razgovoru za Standard rekao je da vidi „dobre šanse za mogući dogovor – a nikako odraz odnosa u Bosni gdje postoji jaka tendencija odvajanja bh. entiteta Republika Srpska".

Slovenački predsjednik Borut Pahor, koji je također nazočio sastanku, kritizira EU zbog njenog stava o graničnom sporu sa Hrvatskom.

''EU s jedne strane zahtjeva rješavanje graničnih sporova, dok se s druge strane ne pridržava dogovora".

Standard pritom podsjeća da se Slovenija i Hrvatska spore oko Piranskog zalijeva.

''Izgleda kao jednostavno i pragmatično rješenje. Predsjednici Aleksandar Vučič i Hashim Thaci dogovaraju razmjenu teritorija: sjever Kosova, većinom naseljen Srbima, trebao bi pripasti Srbiji, dok bi Preševska dolina, uglavnom naseljena Albancima, trebala pripasti Kosovu. Zauzvrat bi Srbija trebala priznati Kosovo. Jednim takvim postupkom smanjio bi se broj onih koji su manjina", komentira novinarka Standarda Adelheid Wolfl nakon susreta u Alpbachu.

Ona smatra da se, u slučaju zamjene teritorije, za građane neće promijeniti gotovo ništa.

''Sjever Kosova, bez obzira na to što su tamošnja policiju i pravosuđe integrirani u kosovske strukture, i dalje je pod kontrolom Beograda. Na Kosovu, ali u Srbiji, građani će i dalje patiti zbog zagađenja okoline, slabe vladavine prava i niskih plata. Pravno gledano, odlučujući neće biti dogovor između Vučiča i Thacija, već demokratski legitimitet u zemlji i međunarodno priznanje. Hahsima Thacija, koji je na unutarnjem političkom planu veoma slab, mnogi politički akteri na Kosovu ne priznaju kao legitimnog pregovarača. Velika Britanija i Kina imaju dobre razloge da u Vijeću sigurnosti spreče debatu u promjeni granica".

"Debata o novom povlačenju granica već sada ima destabilizujuće efekte. Milorad Dodik – proruski predsjednik Republike Srpske, čovjek kojem je Barack Obama uveo sankcije – ima jedan cilj, a to je uništavanje BiH. On smatra da je došao njegov trenutak. Nedavno je rekao da 'granice nisu Bogom dane'. Dodik se godinama zalaže za nezavisnost RS i njeno priključenje Srbiji. Predložena demarkacija po etničkim kriterijima na Kosovu za njega je predizborni poklon. S obzirom na velikosrpske snove, ponovo je u opticaju i ideja o velikoj Albaniji", zaključuje Adelheid Wolfl u komentaru u listu „Standard".

Kopirati
Drag cursor here to close