Scenariji

Rusi pišu: Kosovo i Srbija mijenjaju teritorij, BiH se raspada…

Dnevnik podsjeća kako u srpskom ustavu postoji odredba koja utvrđuje da je Kosovo neodvojivi dio Srbije, ukazujući da time Vučić riskira ne samo da izgubi rejting, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.
Vijesti / Politika | 21. 08. 2018. u 14:58 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja tema pregovora predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, u Bruxellesu bit će razmjena teritorija, piše ruski list Kommersant.

Moskovski dnevnik podsjeća kako su protiv te ideje vodeće zemlje Europe, dok se stručnjaci boje da će prekrajanje granica dovesti do novog rata na Balkanu, prenosi Srna.

Rok do 2019.

List navodi da se pregovori između Beograda i Prištine vode već mjesecima, ali da realan napredak nije postignut i dodaje, pozivajući se na izvore bliske srpskim vlastima, da im je EU postavila svojevrsni ultimatum da se dogovore s Prištinom do početka 2019. godine, jer će u suprotnom integracija u EU biti blokirana.

Diplomatski izvori Kommersanta u zemljama EU objašnjavaju da Bruxelles ne traži od Beograda da prizna Kosovo, ali da normalizacija predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući i u UN, a da se Priština treba  suglasiti sa stvaranjem Zajednice srpskih općina.

''Beogradu nije jednostavno da prihvati tu formulu, što znači da službeno prizna gubljenje Kosova'', piše list.

Pat situacija

Dnevnik podsjeća kako u srpskom ustavu postoji odredba koja utvrđuje da je Kosovo neodvojivi dio Srbije, ukazujući da time Vučić riskira ne samo da izgubi rejting, već i da bude optužen za izdaju nacionalnih interesa.

''U ovoj pat situaciji srpski predsjednik je krenuo na neočekivani korak. Založio se za prekrajanje kosovskih granica'', piše list, dodajući da je riječ o staroj ideji podjele Kosova i pripajanju sjevernih dijelova koje naseljavaju pretežno Srbi.

Kommersant navodi kako je isto tako neočekivana bila ideja Thachja, koji se ''oprezno'' založio za ''korekciju granica'', čime su Vučić i Thaci ''označili formulu normalizacije odnosa kroz razmjenu teritorija''.

''Aktivno lobiranje predsjednika Srbije u zapadnim centrima o prekrajanju granica Kosova je objašnjivo. Bez podrške te ideje u ključnim državama ideja je neostvarljiva, a perspektiva umnogome zavisi od pozicije svjetske zajednice'', ocjenjuje list.

Slijedi raspad BiH

Kommersant dodaje kako se Moskva povodom razmjene teritorija između Beograda i Prištine ne izjašnjava jednoznačno. List dodaje da većina stručnjaka za Balkan strahuje da će razmjena teritorija po etničkom principu otvoriti Pandorinu kutiju u regiji, jer može da riješi jedan problem, a da otvori tisuću drugih.

''Poslije kosovske razmjene i Republika Srpska će krenuti u ujedinjavanje sa Srbijom, poslije čega će raspad BiH postati neizbježan'', citira Kommersant hrvatskog analitičara Vladu Vurušića.

Prema ocjeni Vurušića, ni Hrvatska neće ostati po strani, pripajajući hrvatske dijelove BiH, a ''lokalni muslimani i njihovi pokrovitelji iz Turske će vjerojatno obratiti pažnju na Sandžak, te dodaje da će onda doći red i na Makedoniju, i moguće Crnu Goru''.

''Domino efekt će postati nepovratan'', zaključuje Vurušić u izjavi Kommersantu.

Kopirati
Drag cursor here to close