Salakovac

Zastupnici HNŽ-a ministrici Borovac: Ovo je pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja u Hercegovini

''Jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine.''
Vijesti / Politika | 05. 07. 2019. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesnaest zastupnika Hercegovačko-neretvanske županije uputilo je otvoreno pismo ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihi Borovac i javni poziv institucijama kaznenog progona u BiH za zaštitu javnog interesa i općeg dobra, nakon što je ona u Centru za prihvat izbjeglica Salakovac izjavila kako je to moguća adresa za prihvat obitelji povratnika boraca iz Sirije.

''Jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine. Odgovorno tvrdimo kako nam ne trebaju niti migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele  u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac'', navodi se u javnom pismu ministrici Borovac koje prenosimo u cijelosti.

''Nama ne trebaju niti kao gosti osobe koje su dobrovoljno otišle za  osobama koje su u Siriji ubijale  druge, samo zato što su različiti od njih, već tražimo da institucije kaznenog progona protiv istih pokrenu postupke radi utvrđivanja povrede zakona Bosne i Hercegovine. Posebice ističemo provođenje Zakona o strancima, Zakona o državljanstvu i Kaznenog zakona BiH. Sve vaše dosadašnje odluke su samovoljne o ovom pitanju i nisu dobile potrebna odobrenja,  prvenstveno Vijeća ministara BiH, a potom ni nadležnih tijela Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara. Ovo je tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo vama poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog djela Hercegovine'', naglašava se u pismu 16 zastupnika HNŽ-a.

Navode kako će, u ime naroda i građana koji su ih birali,  učiniti sve da se zlonamjerne i protuzakonite nakane ne ostvare.

''Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje provodite, a koji nas dovode do ruba snošljivosti i tolerancije. Dovoljno je samo pogledati što ste svojom neodgovornom i nesposobnom politikom  učinili u Bihaću i Tuzli pa da se normalan čovjek zapita imate li i trunčice razuma i odgovornosti za ovakvu lošu politiku'', napisano je u javnom pismu s izraženom nadom da se neće tvrditi da su pokušali napraviti tzv. ''državni udar''.

Pozvali su Vijeće ministara BiH da se analiziraju ''ove zloupotrebe ovlasti i nezakonite aktivnosti ministrice Semihe Borovac te da se poduzmu mjere za zaštitu stanovništva ovog dijela Hercegovine''.

Također, traže da javno odgovore imaju li spomenute tvrdnje ministrice o smještaju povratnika sa sirijskog ratišta potrebna odobrenja i odluke Vijeća ministara.

''Ukoliko nemaju, javno pozivamo tužiteljstvo BiH, tužiteljstvo FBIH i tužiteljstvo HNŽ da ispita samovolju i zloupotrebu položaja. Pozivamo i veleposlanicu švicarske konfederacije koja je boravila u Mostaru da javnosti pojasni kakva je njezina uloga u ilegalnim aktivnostima Semihe Borovac'', stoji u javnom pozivu 16 zastupnika HNŽ-a koji su pozvali i institucije EU da se uključe u ovaj slučaj kako bi zaštitile stanovnike.  

Kopirati
Drag cursor here to close