Prilika za smještaj

Borovac: Povratnici sa sirijskog ratišta bit će smješteni u Salakovac

Ministrica Borovac poručila je da Salakovc trenutno broji 180 korisnika te da migranti u Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj županiji slobodno mogu doći i koristiti usluge jer još ima dovoljno mjesta.
Vijesti / Flash | 04. 07. 2019. u 17:13 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara u četvrtak je dobio novo kombi vozilo za potrebe ostvarivanja prava izbjeglica i tražitelja azila, a posebice ostvarivanja prava na zdravstvene usluge u Bosni i Hercegovini.

Foto:Fena / Ministrica Borovac u Salakovcu

Kombi u vrijednosti 35 tisuća eura kupila je Vlada Švicarske posredstvom Veleposlanstva Švicarske u BiH, a nabavku vozila izvršio je UNHCR.

Ključeve kombija voditelju Centra Ahmetu Sijamhodžiću uručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac zajedno sa zamjenikom direktora za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Patrickom Eglijem i voditeljicom regionalnog ureda UNHCR-a za jugoistočnu Europu Anne Christine Eriksson.

Video: Izbjeglički centar Salakovac dobio kombi za potrebe korisnika

''Riječ je o vozilu s osam sjedala koje će služiti korisnicima Centra, prvenstveno za ostvarivanje prava na zdravstvene usluge, posebice kada je u pitanju specijalistička dijagnostika'', izjavila je novinarima ministrica Borovac i pritom zahvalila na izdvojenim sredstvima Vladi Švicarske s kojom, kako je istaknula, njezino Ministarstvo surađuje i na brojnim drugim projektima.

Naglasila je kako je Centar u Salakovcu koji trenutno broji 180 korisnika jedan od najboljih kolektivnih centara za smještaj migranata u BiH i poručila kako korisnici centara u Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj županiji slobodno mogu doći u Salakovac i koristiti usluge jer još ima dovoljno mjesta.

Upitana za uvjete smještaja migranata u BiH, posebice uvjeta u centru Vučjak u Bihaću, ministrica je podsjetila kako je odlučeno da se taj centar izmjesti u prostor EMAUS-a u Doboju koji, kako kaže, nudi mnogo bolje uvjete.

Foto:Fena / Ministrica Borovac u Izbjegličko-prihvatnom centaru Salakovac

Što se tiče smještaja obitelji branitelja povratnika iz Sirije, za koje je bilo riječi da će biti smješteni u centar Salakovac, ministrica Borovac je kazala kako oni kad se vraćaju Ministarstvo sigurnosti pravi procjenu i ako odredi da nemaju gdje drugo da borave, moguće je da im centar u Salakovcu bude prilika da se smjeste.

Zamjenik direktora za suradnju Veleposlanstva Švicarske u BiH Patrick Egli ustvrdio je kako je donacija kombi vozila centru Salakovac dio jednog većeg projekta u kojem Švicarska podržava UNHCR da pruži potrebnu zdravstvenu zaštitu migrantima.

Foto:Fena / Ministrica Borovac u Izbjegličko-prihvatnom centaru Salakovac

''Ovaj kombi koristit će se da se migranti prebace u zdravstvene ustanove ali i za školske potrebe djece. Ovo nije jedina intervencija u kojoj Švicarska daje svoj doprinos jer kroz ovaj projekt UNHCR će pomoći migrantima širom BiH'', kazao je Egli.

Kopirati
Drag cursor here to close