Zastupnički dom

Zapelo na Hrvatima: Zamjenici bez većine

Iz Kluba stranaka predvođenih HDZ-om prigovoreno je da prijedlog DF-a da Mara Đukić bude dopredsjedavajuća iz reda Hrvata predstavlja daljnje negiranje izborne volje hrvatskog naroda.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2019. u 12:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nitko od troje predloženih kandidata za dopredsjedavajućeg nije dobio potrebnu većinu glasova u nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Zastupnički klub stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH predlagao je za tu funkciju Mladena Boškovića, Klub Demokratska fronta - Građanski savez Maru Đukić za dopredsjedavajuću iz reda hrvatskog naroda, a Klub Naše stranke Sabinu Ćudić iz reda ostalih naroda za jednu od dvoje dopredsjedavajućih Doma.


Ove prijedloge predočila je na sjednici privremeno povjerenstvo, a nedugo potom, prije glasovanja, iz Kluba stranaka predvođenih HDZ-om prigovoreno je da prijedlog DF-a da Mara Đukić bude dopredsjedavajuća iz reda Hrvata predstavlja daljnje negiranje izborne volje hrvatskog naroda.

Na to je Alma Kratina, predsjedavajuća Kluba DF-a, kazala da su na proteklim općim izborima u BiH birali građani.

Nastavak konstituirajuće sjednice održava se nakon što je studenog prošle godine održan njezin prvi dio, kada je za predsjedavajućeg Zastupničkog doma imenovan Elvir Karajbić iz Socijaldemokratske partije BiH.

To imenovanje je obavljeno bez prisustva poslanika Stranke demokratske akcije i HDZ-a, koje su napustile zasjedanje u toj fazi.

Osim dvoje dopredsjedavajućih Doma, potrebno je imenovati i parlamentarna radna tijela u novom mandatu, da bi se proces konstituiranja smatrao potpuno završenim.

Kopirati
Drag cursor here to close