Poslali pismo

Pisali VSTV-u: OSCE-a, Veleposlanstvo SAD i delegacije EU zabrinuti

Uočavaju se određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utječu na provođenje reformi... Slika VSTV-a BiH u očima javnosti je narušena
Vijesti / Politika | 28. 05. 2019. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, otpravnica poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Ellen J. Germain i šef Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Bruce Berton uputili su danas pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milanu Tegeltiji i članovima ove institucije.
U uvodnom dijelu pisma, navode da je VSTV BiH izradio i usvojio veći broj veoma važnih reformi u 2018. godini.

"Zajednički cilj svih tih reformi je bio jačanje vladavine prava u BiH i izgradnja povjerenja u pravosudni sustav, a posebno kada je riječ o percepciji građana. Europska komisija i drugi članovi međunarodne zajednice su Vijeću izrazili svoje zadovoljstvo tim reformskim naporima. U posljednje vrijeme, nažalost, uočavamo određene zabrinjavajuće pojave koje negativno utječu na provođenje tih reformi, a vezane su za oblasti podnošenja imovinskih kartona, ocjenjivanje rada, te postupak imenovanja sudaca i tužitelja", stoji u pismu koji je N1 imala na uvid.

Loše rukovođenje VSTV-a

"Premda su određene poteškoće u provedbi uobičajena pojava u svakom reformskom poduhvatu, a i Vijeće je već uvidjelo potrebu da se vrši periodična provjera napretka – kao na primjer provjera utjecaja reforme ocjenjivanja krajem godine – ove pojave su ozbiljnije i čine se kao pokušaj da se odgode ili čak dovedu u pitanje zajednički reformski napori poduzimani u proteklom periodu", navodi se u pismu.

Konkretno, odnosi se posljednju sjednicu Vijeća, na kojoj nije proveden dugo očekivani postupak imenovanja četiri glavna županijska tužitelja (od ukupno deset u FBiH).

"Slika VSTV BiH u očima javnosti je tim odgađanjima narušena, što se moglo lako izbjeći blagovremenim planiranjem i komunikacijom. Devet kandidata koji su čekali da izlože svoje programe rada su vraćeni u zadnji čas zbog – u najboljem slučaju – lošeg planiranja VSTV-a BiH. Ovo nije prvi put da je VSTV BiH loše rukovodio postupkom imenovanja. Čini se da se određena imenovanja favoriziraju, te se okončaju iznenađujuće brzo, kao što je to bio slučaj s imenovanjem glavnog okružnog tužitelja u Doboju u ožujku 2019. godine – dok neka druga čekaju mjesecima, pa čak i godinama. Prema informaciji koja je iznesena na sjednici VSTV-a BiH u travnju 2019. godine, u pravosuđu su trenutno upražnjene ukupno 44 rukovodeće pozicije. Favoriziranje određenih imenovanja, a odgađanje drugih, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi u svom odlučivanju", naveli su.



Poručuju da još jedan problem se uočava kod odgođenog imenovanja navedenih glavnih tužitelja, a to je nedosljednost VSTV-a BiH u postupcima imenovanja.

"Imenovanje ovih tužitelja je odgođeno zbog kašnjenja u dostavljanju materijala. U skladu s Poslovnikom VSTV BiH, ti materijali su trebali biti dostavljeni najmanje dva dana prije početka sjednice. Međutim, mi smo primijetili u najmanje dva slučaja ranije da imenovanje nije bilo odgođeno, čak iako su materijali zaprimljeni manje od 48 sati prije sjednice: na sjednici VSTV BiH održanoj 20. 12. 2018. godine, na kojoj je imenovano deset sudaca, uključujući i dvoje sudaca Vrhovnog suda FBiH, kao i na sjednici VSTV BiH održanoj 24. 01. 2019. godine, na kojoj je imenovano četvero sudaca na pozicije u sudovima u RS".

Odgode, neefikasnost...

Odgode i neefikasnost u postupcima imenovanja podrivaju vladavinu prava u BiH, navode.

"Dana 17. 05. 2019. godine, EU je dobila dopis od gđe Aleksandre Martinović, predsjednice Ustavnog suda FBiH, u kojem ukazuje na probleme u funkcioniranju tog Suda uslijed 'nerazumno dugog procesa' popunjavanja upražnjenih pozicija u tom sudu (na primjer, dvije pozicije su upražnjene od 2015. godine). VSTV BiH je usko grlo u tom procesu, s obzirom da je nadležno za predlaganje kandidata na dalje postupanje relevantnim organima. Pozivamo VSTV BiH da se navedenim pitanjima pozabavi odmah, uključujući i na narednoj sjednici koja je zakazana za 29. i 30. 05. 2019. godine. Vijeće bi trebalo vršiti svoj mandat imenovanjem najbolje rangiranih kandidata na pozicije četiri glavna tužitelja prema stručnosti i lišeno bilo kakvog neprimjerenog utjecaja".

Također, kako navode, u pitanje su dovedeni i sustavi ocjenjivanja rada i podnošenja imovinskih kartona, koji su reformirani propisima Vijeća iz 2018. godine, a u skladu sa preporukama EU.

"Nedavni zahtjevi da se smanji stupanj transparentnosti i kvaliteta tih reformi bacaju sumnju na posvećenost nositelja pravosudnih funkcija jačanju integriteta pravosuđa i u direktnoj su suprotnosti s europskim standardima. Premda novisni, nositelji pravosudnih funkcija moraju biti i odgovorni. Da bi zadobilo povjerenje građana u sudskim postupcima, pravosuđe također mora biti nepristrano, profesionalno i efikasno. Događanja u posljednje vrijeme se mogu odraziti na buduću financijsku pomoć, dok bi vidljivi napredak u procesu pravosudne reforme osigurao dalju značajnu podršku EU, SAD i druga međunarodna ulaganja, koja zauzvrat potiču taj napredak".

(ne)odgovornost prema građanima

Kako navode, VSTV BiH je odgovoran građanima BiH, koji zaslužuju pravedan i nepristran sektor pravosuđa, bez utjecaja.

"Vijeće ima ključnu ulogu u stvaranju stabilnijeg, prosperitetnijeg i demokratičnijeg društva u BiH. Mi, ispod potpisani, kao i građani ove zemlje ćemo nastaviti pomno da pratimo Vijeće u ispunjavanju tog mandata", stoji u pismu VSTV-u koje potpisuju šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, otpravnica poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Ellen J. Germain i šef Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

Bruce Berton: Pravosuđe pod političkim pritiskom

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton je u Danu uživo na N1 televiziji potvrdio da je VSTV-u upućeno pismo koje govori o razlozima koji kod njih izazivaju zabrinutost.

Kako je kazao u razgovoru sa Zvonkom Komšićem, kada se pojave u javnosti optužbe o kaznenim djelima upućene na račun nositelja pravosudnih funkcija, to dodatno narušava povjerenje građana u pravosuđe.
"Veoma je važno da te optužbe budu detaljno istražene, na jedan nepristran način, bez ikakvog političkog pritiska ili mogućeg sukoba interesa", kazao je Berton.
Govoreći o videu koji je objavio portal Žurnal, a čiji su akteri Tegeltija, inspektor SIPA-e Marko Pandža, te Nermin Alešević, Berton je naveo da je pogledao video i poručio da je u ovom trenutku potrebno da se istraga nastavi.

Odgovornost VSTV-a

Šef  Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini navodi da "svakako ne pomaže kada se pojave optužbe o kriminalnim aktivnostima".

"VSTV je organizacija u BiH koja mora biti najtransparentnija u svom radu, pokazivati najveći stupanj profesionalnosti, odgovornosti prema građanima BiH. VSTV je odgovoran za imenovanje svih sudaca i tužiltelj u BiH, ali isto tako je odgovoran za donošenje politika rada pravosudnog sektora. Oni moraju biti ti koji će nametati standarde, koji moraju služiti kao primjer svima", poruka je Bertona.

Kazao je da postoje brojni problemi prisutni, a vezani za pravosuđe, uključujući i VSTV.

"Oni nose ogroman teret na svojim plećima. Mi redovno pratimo sve sjednice VSTV-a uključujući i sjednice Ureda disciplinskog tužitelja. Mi imamo neometan pristup sjednicama, predmetima, dokumentaciji, uključujući i predmete o korupciji i ratnim zločinima. Pratili smo sudske postupke i za nas postoje neki zabrinjavajući trendovi", naveo je Berton.

Komentirajući pismo Berthon je kazao kako je potrebno da se provedu reforme, da je VSTV pristao i kako se potpisnici pisma brinu da se tu ne ostvaruje napredak već nazadak.

Odgovarajući na pitanje '''kome možemo zahvaliti na tome'', Berton je bio kategoričan:

"Rekao bih da je to odgovornost gospodina Tegeltije, ali isto tako i drugih članova VSTV-a".

Ukoliko ne provedu ono što se traži od njih, postoji mogućnost da se VSTV-u uskrati financijska pomoć, rečeno
je između ostalog.

"To je svakako mogućnost. Ako ne mogu provesti reforme koje se od njih traže, onda postoji mogućnost umanjenja ili potpune eliminacije financijske pomoći".

Bonske ovlasti

On je još jednom ponovio da u konkretnom slučaju Tegeltije treba sačekati da se završi istraga.

Govoreći o izjavama bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso koja je jučer u Danu uživo na N1 pozvala visokog predstavnika da djeluje kada je u pitanju VSTV i iskoristi Bonske ovlasti, Berton kaže da smo u velikom broju primjera vidjeli da međunarodna zajednica i visoki predstavnik koriste svoje Bonske ovlasti.

"To nije na meni i OSCE-u da donose odluke o tome. Radio sam u OHR-u nekoliko godina. Vidim da nema konsenzusa među akterima iz međunarodne zajednice, zbog toga mislim da takav scenarij nije veoma vjerojatan. Na institucijama je da obavljaju svoje dužnosti".

Kazao je da je korupcija veliki problem u BiH.

"Za reforme će biti potreban trajan angažman, ali i politička volja koja prema našim zapažanjima u ovoj zemlji nije prisutna".

Na upit jesu li predstavnici pravosuđa neovisni u svom radu, Berton je kazao da oni rade pod političkim pritiskom.

Kopirati
Drag cursor here to close