Sporazum

Vlast u HNŽ: Dva HDZ-a složni u jednom

Ljubo Bešlić, čelnik županijskog HDZ-a BiH rekao je kako su na Predsjedništvu županijskog odbora odobrene smjernice za uspostavu vladajuće većine…
Vijesti / Politika | 30. 01. 2019. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za početak su županijski ogranci HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u razgovorima o formiranju vlasti složni samo u tome da se treba napraviti široka koalicija, potvrdio je za BHT Marinko Petrić iz HDZ-a 1990.

''HDZ BiH nam je predstavio programske odrednice za formiranje vladajuće većine u HNŽ. Pročitali smo i složili smo se za početak samo oko jednog a to je da u Vladi HNŽ treba sudjelovati više stranaka kako bi se odabrala i dobila potrebna stabilna većina i u skupštini i kroz vladu da se mogu sve reforme provesti koje su navedene u programu HDZ-a'', rekao je Petrić za BHT.

Ljubo Bešlić, čelnik županijskog HDZ-a BiH rekao je kako su na Predsjedništvu županijskog odbora odobrene smjernice za uspostavu vladajuće većine za razdoblje 2018- 2022.

''Niz odrednica smo sveli u sedam točaka. Sadržaj je da imamo širu vladajuću većinu, reforme za bolji život građana, veću socijalnu osjetljivost, poticaje zapošljavanja. Stanje u županiji nije zadovoljavajuće. Mi bismo željeli u nekoj široj koaliciji popraviti stanje'', rekao je za BHT Bešlić.

Rekao je kako na pravom sastanku nisu ni očekivali reakcije nego su se htjeli upoznati sa stavovima.

''Prva reakcija nije bila potpuna podrška ali se slažu s ciljevima'', potvrdio je Bešlić i dodao kako će isti dokument biti predstavljen i odtalim strankama.

HDZ-u BiH je, kaže, u cilju imati legitimne predstavnike u vlasti i ta stranka ne želi umanjivati ničija prava.

Petrić je rekao kako će Devedesetka kroz stranačka tijela ponuditi svoje viđenje reforme.

''Nije to idealno. Ima dosta zakona koji treba mijenjati i nanovo napraviti'', rekao je Petrić i dodao kako misli na zakon o šumama, na ravnatelja policije.

''Ima dosta problema koje treba rješavati, a da ne govorim o problemima, pogotovo o iseljavanju ljudi. Treba zaustaviti taj trend, ponuditi ljudima radna mjesta'', rekao je Petrić.

Podsjećamo, Programske odrednice usvojene su 21. siječnja 2019. godine na Predsjedništvu ŽO HDZ-a BiH Hercegovačko – neretvanske županije.

Kako je navedeno nakon susreta ovih stranaka, prioritetna zadaća buduće većine je sustavno djelovanje svih stupova vlasti zbog čega će se već pri formiranju zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti inzistirati na uvažavanju istinske jednakopravnost naroda i svih građana koji žive na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije temeljena na njihovu legitimnom predstavljanju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close