NB

Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH su zakasnili – Korona će nas ekonomski poharati tvrdi Nezavisni blok

Predsjedništvo Nezavisnog bloka održalo je sinoć online sjednicu na kojoj je zaključeno da Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH nisu odgovorile na adekvatan način na izazove uzrokovane koronavirusom.
Vijesti / Politika | 21. 04. 2020. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Nezavisnog bloka održalo je sinoć online sjednicu na kojoj je zaključeno da Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH nisu odgovorile na adekvatan način na izazove uzrokovane koronavirusom. Nažalost, pokazalo se da aktualne vlasti nisu sposobne i ne znaju kako da odgovore na ovu tešku situaciju izazvanu COVID-om-19, navodi se u priopćenju iz ove stranke.

Zahvalili su se svim medicinskim radnicima, javnim službama, radnicima, naročito u trgovinama, kao i medijima i svim ljudima koji omogućuju da život traje bez obzira na pandemiju, te ističu kako u rebalansu proračuna ovi ljudi ni na koji način ne smiju biti zakinuti.

''Parlament BiH je odavno blokiran, a federalni nivo čeka inertnog premijera Fadila Novalića, čija je Vlada morala biti transparentnija i angažiranija kada je riječ o korona-zakonu i rebalansu proračuna. Mi bismo sada trebali donositi mjere vezane za stanje koje dolazi poslije koronavirusa, a mi još uvijek govorimo o mjerama koje su trebale biti donijete prije mjesec'', navode u Nezavisnom bloku.

Vlada je zakasnila i zbog toga nažalost Federacija bilježi veliki broj nezaposlenih.

Predsjedništvo NB-a je još jednom ukazalo na vrlo korektne i korisne amandmane svojih zastupnika u Parlamentu BiH i Parlamentu FBiH, kao i na razini kantonalnog nivoa, među ostalim da se sufinancira 50 posto minimalne plaće radnicima, pored doprinosa, kao i da se prioritetno financijski podrže samo društveno-odgovorne kompanije koje nisu otpuštale radnike, kao i one kojima je rad bio zabranjen.

Kada je riječ o rebalansu proračuna, Nezavisni blok će putem svojih zastupnika inzistirati da se ne smanjuju socijalna davanja, boračke naknade i mirovine, kako najugroženije kategorije stanovništva ne bi bile dodatno pogođene.

Nezavisni blok će posebnu pažnju staviti na programe podrške domaćoj proizvodnji, te na monitoring sredstava koja će biti utrošena na suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica.

Kopirati
Drag cursor here to close