Sjednica Predsjedništva

Nezavisni blok osuđuje blokade rada i održavanje sjednica parlamenata

Nezavisni blok će u parlamentarnu proceduru ponovo uputiti izmjene Izbornog zakona BiH koje, tvrde, trebaju osigurati mogućnost elektroničkog glasovanja, transparentnost i skeniranje glasačkih listića
Vijesti / Politika | 18. 05. 2019. u 20:46 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Predsjedništva Nezavisnog bloka na kojoj je razmatran Plan aktivnosti za sljedećih pola godine održana je u subotu u Sarajevu, a na istoj su utvrđena zaduženja članova rukovodstva Stranke.

Predsjedništvo Stranke je podržalo dosadašnje aktivnosti izabranih zastupnika Nezavisnog bloka, koji na svim razinama vlasti u BiH, navode, spadaju u red najaktivnijih i koji svojim prijedlozima konkretnih rješenja podstiču pozitivne promjene koje su našoj zemlji neophodne.

Nezavisni blok oštro osuđuje blokade rada i nezakazivanje sjednica parlamenata, posebno Parlamenta BiH.

‘’Vlast koja ne radi u interesu građana morala bi biti brzo promijenjena i zato će Nezavisni blok u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog sustavnih rješenja koja će omogućiti izvanredne izbore i natjerati političare da rade u interesu ljudi ili da brzo budu zamijenjeni na izvanrednim izborima’’, stoji u priopćenju.

Također, Nezavisni blok će u parlamentarnu proceduru ponovo uputiti izmjene Izbornog zakona BiH koje, tvrde, trebaju osigurati mogućnost elektroničkog glasovanja, transparentnost i skeniranje glasačkih listića.

Bez ovih promjena naša zemlja bi, navode u priopćenju, i dalje propadala, a mladost iz nje odlazila te pozivamo i druge, posebno partnerske, stranke da ih podrže.

Nezavisni blok je najoštrije osudio posljednje provokacije i izjave Milorada Dodika kojim je, povodom obilježavanja dana vojske, najizravnije, tvrde, ugrozio mir i stabilnost u našoj zemlji. Zato će Nezavisni blok zatražiti u Parlamentu BiH da se izvrši revizija i analiza poštovanja aneksa o ravnoteži vojnih snaga u zemljama regije - Bosna i Hercegovina – Srbija - Hrvatska, a što je i daytonska obaveza.

S tim u vezi, Predsjedništvo Nezavisnog bloka je ponovo pozvalo stranke koje žele formirati vlast na razini BiH da ne dozvole formiranje vlasti prije nego BiH preda godišnji plan za NATO.

‘’Pristajanje bilo koje stranke iz FBiH na podršku izbora novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iz Dodikovog SNSD-a prije prihvatanja godišnjeg nacionalnog plana za NATO bila bi strašna greška i izdaja zemlje i vjerujemo da takvo nešto sebi niko od potencijalnih partnera za vlast neće dopustiti’’, stoji u priopćenju press službe Nezavisnog bloka.

Kopirati
Drag cursor here to close