Karikatura

Uposlenici televizije ne žele pritiske SDA

Ističu da iz odgovornosti prema, prije svega, gledateljima, iskazuju svoje opredjeljenje da se otvoreno bore za odgovornost javno izgovorene riječi…
Vijesti / Politika | 06. 12. 2018. u 15:13 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vijeće uposlenika TVSA neće tolerirati bilo kakve političke zloupotrebe ni ovog, kao ni potencijalnih budućih slučajeva. U našoj TV kući rade vrijedni i časni ljudi, novinari s dugogodišnjim iskustvom, spremni da sačuvaju dignitet TVSA, ali i profesije, te da ispune svoju osnovnu ulogu, a to je da budu servis građana Kantona Sarajevo'', objavilo je Vijeće uposlenika TVSA nakon bure koju je podigla SDA zbog gostovanja karikaturiste Filipa Andronika u programu te televizije i objave karikature u kojoj su prepoznali vrijeđanje Alije Izetbegovića.

Pročitajte još

Vijeće uposlenika Televizije Kantona Sarajevo priopćilo je, vezano za gostovanje bh. karikaturiste Filipa Andronika u emisiji Dobre vibracije, te ''neprijatnih posljedica koje je to gostovanje izazvalo, najviše po neke od uposlenika TVSA ali i karikaturistu Andronika'', da otvoreno podržavaju slobodu izražavanja, umjetničke slobode, ali i novinarske i uredničke slobode za izbor sugovornika i gostiju u programu TVSA kao javnog emitera.

Ističu da iz odgovornosti prema, prije svega, gledateljima, iskazuju svoje opredjeljenje da se otvoreno bore za odgovornost javno izgovorene riječi, kao i da je nedopustivo da se na bazi osobne interpretacije bilo kojeg umjetničkog djela, osuđuje i izaziva javni linč.

Također, navode da Televizija Sarajevo i njezini uposleni (Vijeće uposlenika) ne žele biti prostor političkih obračuna baziranih na pretpostavkama, te da je sloboda umjetnikovog izražavanja, kao i sloboda medija na ovaj način još jednom je beskompromisno ugrožena.

''S obzirom na to da pojedine kolege na TVSA, koje su na bilo koji način sudjelovale u realizaciji emisije, trpe neugodnosti, da su pojedini izloženi medijskom linču, i ono što je najgore, nakon gostovanja u našem programu i reakcije Uprave JP TVSA, strip crtač Filip Andronik i kolegica Enisa Skenderagić primili su i prijeteće poruke, Vijeće uposlenika TVSA apelira na nadležne i bh. javnost da u skladu sa svojim ovlaštenjima reagiraju'', navedeno je u priopćenju. 

Naglašavaju da najoštrije osuđuju političke pritiske i utjecaj na profesionalno i etičko izvještavanje, što se do sada na TVSA događalo skoro svakodnevno, kao i političke zloupotrebe rukovodećih pozicija na TVSA.

 

Kopirati
Drag cursor here to close