Nisu za cenzuru, ali traže brisanje

Zabranjena karikatura: SDA će odgovoriti onima koji uvrijede Aliju

Stav je SDA, pravo na slobodu izražavanja ne znači pravo na uvredu, pogotovo ne na način kako je to urađeno u spomenutim ilustracijama.
Vijesti / Politika | 04. 12. 2018. u 12:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA nikada i nikome nije ograničavala slobodu izražavanja ili pravo na kritiku njene politike i kadrova. Naprotiv, SDA se od svog osnivanja bori upravo za pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija'', priopćila je Stranka demokratske akcije (SDA) koja je osudila danas, kako je priopćeno, neprimjerene i primitivne uvrede i psovke na račun Alije Izetbegovića i šehida na Kovačima koje su se pojavile u ilustracijama sarajevskog strip-crtača Filipa Andronika, a koje su objavljene i u jednoj emisiji Televizije Kantona Sarajevo.

''Rahmetli Alija Izetbegović i drugi osnivači SDA su zbog tih ideala odležali zatvorske kazne u bivšem sistemu, ali se tih ideala nikada nisu odrekli. Naročito ne kada su došli na vlast. Čak ni u ratnim uvjetima nije uvedena cenzura i mediji su uživali slobodu izražavanja, uključujući i oštru kritiku vlasti'', navodi se u priopćenju. 

Međutim, stav je SDA, pravo na slobodu izražavanja ne znači pravo na uvredu, pogotovo ne na način kako je to urađeno u spomenutim ilustracijama.

''Svi koji pokušaju da u javnom prostoru vrijeđaju prvog predsjednika Bosne i Hercegovine ili da se na uvredljiv način odnose prema šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, dobit će primjeren odgovor. Takvi bi trebali imati na umu da su mezarja na kojima leže ljudi koji su položili život u obrani Bosne i Hercegovine, svetinja svakom Bošnjaku i svakom bh. patrioti. Nikome nećemo dozvoliti da tu svetinju vrijeđa. Od autora zahtijevamo javnu ispriku i povlačenje neprimjerenih ilustracija sa svih platformi na kojima su objavljene. Osuđujemo emitiranje neprimjerenih ilustracija na Televiziji Kantona Sarajevo, javne televizije čiji rad financiraju građani. Primamo k znanju priznanje pogreške i isprike javnosti koje su uputili Nadzorni odbor i Uprava TVSA i očekujemo da poduzmu druge mjere iz svoje nadležnosti prema odgovornima za ovaj propust'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

U međuvremenu, Televizija Sarajevo se ispričala jer je ugostila Andronika.

''Ispričavamo se cjelokupnoj bh. javnosti, i svima koji su na krajnje podrugljiv način prikazani u ilustracijama prezentiranim tijekom emisije 'Dobre vibracije'. Posebno izvinjenje upućujemo porodici rahmetli prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića zbog prikazane ilustracije, kojom je na degutantan način ismijan njegov lik i djelo, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju koje potpisuje direktorica Edina Fazlagić.

Rečeno je kako će pokrenuti hitni postupak ''za utvrđivanje odgovornosti urednice Enise Skenderagić, a u skladu sa odredbama Zakona o radu''.

Illustrations/Ilustracije "Superjunaci u BiH"

Serija ilustracija likova iz Lige Pravde (Justice League) i iz Marvelovog filmskog univerzuma (Marvel Cinematic Universe) u posjeti miloj nam Bosni i Hercegovini.

 Inače, Filip Andronik je na festivalu stripa Bulles d'air, koji je održan krajem studenog u Francuskoj, sa Senadom Mavrićem za strip ''Krieg Machine/Ratna mašina'' dobio nagradu za najbolji povijesni rad.

 

Ovo nije prvi put

Sarajevski Mediacentar navodi kako ovo nije prvi put da upravljačka struktura javne radio-televizije TVSA ograničava pravo na slobodu izražavanja svojih uposlenika i gostiju.

Prošle godine bivši direktor Elvir Resić je vršio pritisak na novinarku Sunčiću Šehić da izbriše s portala servisnu informaciju o nestanku vode u Sarajevu. Resić, bivši savjetnik SDA-ovog načelnika Općine Novi Grad, u travnju 2018. godine podnio je ostavku nakon što Skupština KS-a nije usvojila Izvještaj o poslovanju radio-televizije. Trenutnu funkciju direktora obnaša Edina Fazlagić, bivša šefica Sektora za informacije i usluživanje korisnika Nacionalne i univerzitetske biblioteke, a Nadzornim odborom TVSA, kojeg bira Skupština TVSA, a koju potvrđuje Skupština Kantona Sarajevo, predsjedava Hajrudin Hrvačić, kojeg je Općinski odbor SDA Novi Grad Sarajevo predlagao za kandidata na ovogodišnjim izborima u Kantonu Sarajevo, navodi Mediacentar.

Kopirati
Drag cursor here to close