Revizori

Trpanje u džepove: Kako je divno biti savjetnik ministra

Tako je jedan zaposlenik ni manje ni više na svoju godišnju plaću od 28.636 KM dodatno zaradio 28.305 KM. Riječ je o savjetniku ministra za poslove farmaceutike…
Vijesti / Politika | 11. 06. 2020. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva FBiH je prošle godine na brojna povjerenstva utrošilo 766.926 KM, čak 352.053 KM više nego godinu prije, piše u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Kako je objavio Dnevni avaz, uz vanjske suradnike, veliki dio novca za naknade za rad u povjerenstvima, kako se pokazalo, završio je u džepovima zaposlenika Ministarstva.

''U povjerenstvima su imenovani zaposlenici, većinom rukovoditelji, savjetnici i pomoćnici ministra, tajnik Ministarstva i šefovi odsjeka. Radi se o poslovima i zadacima koji su u nadležnosti ministarstva, poslovi su obavljeni u okviru redovnih radnih zadataka, tijekom radnog vremena. Na osnovu uvida u dokumentaciju, konstatirali smo da je za rad zaposlenika u povjerenstvima isplaćen ukupan neto iznos od 168.395 KM, a za rad u povjerenstvima, po više osnova, zaposlenici su pojedinačno ostvarili ukupna primanja na godišnjoj razini od 100 KM do 28.305 KM'', piše u izvještaju revizora, naveo je Avaz.

Tako je jedan zaposlenik ni manje ni više na svoju godišnju plaću od 28.636 KM dodatno zaradio 28.305 KM. Riječ je o savjetniku ministra za poslove farmaceutike, koji je bio angažiran čak u devet povjerenstava, piše Avaz dodajući kako su mjesečna primanja ovog zaposlenika Ministarstva samo po toj računici iznosila 4.745 KM.!

Lijepu zaradu na račun angažmana u povjerenstvima prošle godine sebi je priskrbio, stoji u izvještaju, i stručni savjetnik za specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika i suradnika, i to 21.730 KM. Neto plaća u istom razdoblju iznosila mu je 17.815 KM.

Avaz navodi kako su revizori Ministarstvu zdravstva F BiH dali mišljenje s rezervom i utvrdili da naknade članovima povjerenstava, zaposlenicima Ministarstva, isu imale karakter nesamostalne djelatnosti, kako je to zakonski propisano. Utvrđeno je i da nisu izvršeni obračun i isplata poreza i doprinosa u skladu s propisima.

Kopirati
Drag cursor here to close