Bez kontrole

Parlament FBiH više od dvije godine nije raspravljao o revizorskim izvještajima

''Postojanje parlamentrane kontrole trošenja javnih sredstava potrebnije je sada više nego ikada.''
Vijesti / Politika | 25. 05. 2020. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nekonstituiranja Parlamentarne komisije za reviziju, pri Parlamentu FBiH više od 2 godine Parlament FBiH ne razmatra izvještaje o reviziji javnih institucija, navode iz Centra civilnih inicijativa.

Navode kako nisu razmotreni revizorski izvještaji za 2018. godinu, pa čak ni oni za 2017. godinu niti su organizirane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom.

Federalni parlament neprihvatljivo kasni u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija, navode, kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija. Čime se dodatno proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona, i korupciju, unutar institucija vlasti ili onih koje one kontroliraju, ističe se.

Naime, pojašnjeno je kako je trenutno predložena samo polovina članova Parlamentarne komisije za reviziju iz Doma naroda Parlamenta FBiH, a do konačnog formiranja Komisije potrebno je da Zastupnički dom Parlamenta FBiH potvrdi preostalih 7 članova, kako bi Komisija u potpunosti bila formirana, te krenula sa radom.

U prethodnom periodu Centri civilnih inicijativa (CCI) kao i Ured za reviziju institucija FBiH, poručuju, javno su ukazivali na važnost rada Komisije i razmatranje revizorskih izvještaja od strane Parlamenta FBiH i potrebnu hitnog konstituiranja Parlamentarne komisije.

''Postojanje parlamentrane kontrole trošenja javnih sredstava potrebnije je sada više nego ikada.''

Ne razmatrajući izvještaje o reviziji, odnosno ne prateći zakonitost i opravdanost trošenja javnih sredstava, Parlament FBiH doprinosti netransparentnom trošenju i mogućim koruptivnim radnjama pojedinaca u institucijama FBiH, ističe se u priopćenju.

Tretirajući ovu situaciju kao neprihvatljivu, CCI je Kolegiju Zastupničkog doma Parlamenta, 25. svibnja 2020.godine, uputio i službenu Inicijativu da se na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH razmatra točka dnevnog reda koja tretira imenovanje preostalih članova Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju. Na ovaj način bi se omogućio rad navedene Komisije i razmatranje izvještaja Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close