Kompenzacijske liste

Tko će sa stotinjak glasova uskočiti u zastupničke klupe?

U zastupničke klupe državnog i federalnog parlamenta BiH mnogi zastupnici ući će zahvaljujući kompenzacijskim listama...
Vijesti / Politika | 29. 10. 2018. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se čeka na službene podatke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o tome tko je i koliko točno glasova dobio na proteklim izborima, imena koja ulaze u federalni i državni parlamet su poznata, objavila je Federalna televizija. A mnogi od njih u vlast ulaze zahvaljujući kompenzacijskom mandatu, a ne broju glasova.

U parlament sa 182 glasa

U zastupničke klupe državnog i federalnog parlamenta BiH mnogi zastupnici ući će zahvaljujući kompenzacijskim listama, iako su neki od njih na izborima dobili jedva stotinjak glasova. Inače, kompenzacijske liste sastavljaju stranke i dostavljaju ih SIP-u prije održavanja izbora. Ti mandati se raspodjeljuju nakon što glasovi budu prebrojani. Samim tim i prilika da se određenim članovima stranke, bez obzira na izborni uspjeh, unaprijed osiguraju mandati.

''Ima slučajeva gdje stranke brutalno zaobilaze volju građana i kandidatima koji su već dvadeset godina u vlasti, koji nisu dobili podršku građana, oni ih ubacuju u parlament'', kaže politička analitičarka Ivana Marić.

Tako će iz Nezavisnog bloka u Federalni parlament na osnovu kompenzacijskog mandata ući Amer Obradović sa svega 182 glasa. Kada je riječ o kandidatima iz SDP-a, s 199 glasova klupu u Parlamentu Federacije dobio je Ivan Boban. Zahvaljujući kompenzaciji, a ne dovoljnom broju osvojenih glasova, u njihovom društvu u sljedećem mandatu bit će tri SBB-ova kandidata. Uz najmanji broj glasova, samo 369 je Munib Jusufović.

Pomoćnik ministra bez 2.000 glasova

Od kandidata Naše stranke koji uz kompenzacijski mandat ulaze u Federalni parlament, najmanje glasova imao je Mirsad Čamdžić - 1.011. Iz DF-a Dževad Adžem s osvojenih 1.797 glasova. Zahvaljujući kompenzacijskom mandata, mjesto u ovom parlamentu zadržat će dugogodišnji SDA-ov parlamentarac Ismet Osmanović, koji je osvojio 2.331 glas.

S najmanje glasova iz HDZ-a BiH, i uz kompenzaciju, sa 1.935 glasova će i dosadašnji pomoćnik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Kompenzacijski mandati, smatraju analitičari, imaju i neke prednosti. Između ostalog, činjenica da, zahvaljujući njima, žene lakše ulaze u parlamente.

''S druge strane, to je korisno za popunjavanje parlamenta nedostajućim članovima konstitutivnih naroda, koji moraju biti u Federaciji, a to su Srbi, ili u NSRS-u, Bošnjaci i Hrvati'', navodi Marić.

Ministrica s 3 tisuće glasova

Kada je riječ o Parlamentu BiH, u njemu će sljedeći četvorogodišnji mandat zahvaljujući kompenzacijskoj listi provesti i neki SDA-ovi zastupnici. Između ostalog,  Alma Čolo, koja je osvojila više od šest tisuća glasova.

Video: Kad je broj glasova manje važan

Ne izravnim izborom već na osnovu kompenzacijske liste, u državnom parlamentu sjedit će i SDP-ovi kandidati. Među ostalim, predsjednik te stranke, Nermin Nikšić, koji je osvojio nešto malo manje od šest tisuća. Oba SBB-ova mandata u državnom parlamentu su zahvaljujući kompenzacijskoj listi. Među njima Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, koja je osvojila nešto više od tri tisuće glasova. Kompenzacijski mandat osvojila je i stranka kojoj je ovo prvi ulazak u državni parlament, Naša stranka. Uz 1.550 glasova predstavljat će ih Mirjana Lepić-Marinković.

Kopirati
Drag cursor here to close