Poznata imena

Novi sastav Parlamenta FBIH: Političari, stranački dužnosnici, profesori...

Dosadašnji ministri, zastupnici, pa čak i predsjednik Federacije, osigurali su mjesta u Parlamentu FBiH.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2018. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u sljedećem četverogodišnjem mandatu činit će 12 stranaka.

U najviše zakonodavno tijelo većeg bh. entiteta ušli su SDA sa 27 zastupnika, SDP sa 16 mandata koliko ima i koalicija okupljena oko HDZ-a, DF ima 10, SBB osam, Naša stranka šest, PDA i Nezavisni blok po četiri, ASDA te Narod i pravda i koalicija okupljena oko HDZ-a 1990 po dva, a Laburisti jedno mjesto.

Zanimljivo, većina poznatih stranačkih imena ''natiskala'' se na listama za Parlament FBiH i kako bi sebi osigurali nove mandate.

Najbolji primjer je Izborna jedinica 9 (HNŽ) iz koje su skoro svi izabrani zastupnici do sada obavljali dužnosti u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti.

Koalicija predvođena HDZ-om BiH dobila je mandata, od čega tri izravno i jedan kompenzacijski. U klupe će tako dosadašnja dopremijerka FBiH i ministrica financija Jelka Miličević, dosadašnji zastupnik Mladen Bošković, ministar zdravstva u Vladi HNŽ Goran Opsenica, te vječiti kompenzacijski zastupnik stranaka okupljenih oko HDZ BiH Ivan Musa.

I SDA, koja je osvojila dva mandata u ovoj izbornoj jedinici predstavljat će provjereni stranački vojnici- dosadašnji zastupnici Osman Ćatić i nekadašnji federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

SDP je izborio dva od čega jedan kompenzacijski. Zoran Mikulić izabran je izravno, dok je potpredsjednica SDP-a Lana Prlić mandat dobila preko kompenzacijske liste.

Vječiti zastupnici i vječiti političari

HDZ1990  predstavljat će također vječiti zastupnik, koji je političku karijeru počeo čak i u bivšoj državi, a to je Luka Faletar

Koaliciju DF-GS u Parlamentu FBiH predstavljat će Ahmed Džubur.

Izborna jednica 10 (ŽZH) dala je tri mandata, a sva tri su pripala strankama okupljenima oko HDZ BiH. U zastupničke klupe tako će Dario Knezović, Stanko Musa i Ivica Pavković.

Dva mandata u Izbornoj jedinici 12 (HBŽ) pripala su koaliciji stranaka okupljenoj oko HDZ BiH - osvojili su ih Petar Galić i Ante Baković, dok će s njima u sarajevski parlament i Boro Krišto, koji je mandat osvojio ispred koalicije Hrvatsko zajedništvo.

Šarolik je sastav stranaka i mandata iz Izborna jedinice jedinice 1 (USŽ). SDA je osvojila mandata - Asim Kamber, Husein Rošić i Hamdija Abdić će tako u klupe Parlamenta FBiH, a pridružit će im se i zastupnici  ASDA Irfan Durić i Tahir Nuhić, SDP-a BiH Albin Muslić,  Koalicije DF-GS Zeid Mujić, jedan kandidat Laburističke stranka Mirvet Beganović i jedna kandidatkinja  SBB-a Azra Hadžić Bećirspahić.

Izborna jedinica 8 (SBŽ) dala je također imena poznatih političara u parlament FBiH. Ispred SDA ulazi dosadašnja potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, kao i njene kolege Mirsad Peco i Senad Mašetić.

Bradara i Čavara osigurali mandate

I HDZ BiH osigurao je kroz ovu listu mjesto u klupama svojim istaknutim stranačkim dužnosnicima, pa će tako Lidija Bradara i Marinko Čavara kruh zarađivati u klupama Federalnog parlamenta, a pridružit će im se i Boris Marjanović.

Iz ove izborne jedinice stižu i dva zastupnika SDP-a - Nijaz Helez i Mira Grgić (kompenzacijska lista), jedna zastupnica DF-GS  Mara Đukić, kao i jedna zastupnica SBB-a  Faika Mujanović Glamočanin.

Neobičan sastav zastupnika dolazi nam i iz Izborne jedinice 7. SDA će predstavljati Eldar Čomor i Adnan Efendić. Dva zastupnika ima i Koalicija DF-GS Nihad Čolpa i Amra Kunovac (kompenzacijski).

Stari SDP-ovac Damir Mašić također ulazi u parlament, a SBB će predstavljati dvije osobe - Zlatko Kravić i poznata novinarska Sanela Prašović Gadžo koja je mandat izborila preko kompenzacijke liste. Boje stranke ''Narod i pravda'' branit će jedan od njenih osnivača Nermin Muzur.

Izborna jedinica 11 dala je još jedno poznato ime. Naime, iz ove izborne jedinice u Parlament FBiH ide Sebija Izetbegović, supruga aktualnog lidera SDA. Pored nje SDA će još predstavljati Asim Sarajlić i Kenela Zuko koja je mandat dobila preko kompenzacijske liste.

Naša stranka osvojila je tri mandata, od čega jedan izravno, koji je pripao dosadašnjoj zastupnici u skupštini KS Sabini Ćudić, dok su preko kompenzacijske liste u Parlament FBiH ušli Amela Kuskunović i Želimir Bukarić.

Koaliciju DF-GS predstavljat će Samer Rešidat,  a  SDP je u Parlament FBiH poslao i svoj glavnog tajnika Irfana Čengića.

SBB  će imati zastupnika Mirsad Kacilu, Narod i pravda 
Gorana Akšamiju, dok je Nezavisni blok u ovoj izbornoj jedini izborio dva mandata, i to oba kompenzacijska preko kojih zu klupe sjedaju Elmedin Voloder i Dženana Hodžić.

Izborna jedinica 6 dala je četiri zastupnika. Dva su iz SDA - Mirsad Zaimović i Mirza Ganić, jedan iz SDP  - Jasmina Zubić te jedan uz Koalicije DF-GS - Hajrudin Žilić.

Kada je u pitanju Izborna jedinica 5, iz nje dolazi čak devet zastupnika. SDA će predstavljati  Miralem Galijašević, Suad Kaknjo, Belma Pojskić i Adisa Kokić Hinović koja je mandat izborila kompenzacijskom listom.

SDP  će imati dva zastupnika - Senaida Begića i Elviar Karajbića, Nezavisni blok predsatvljat će Eldin Vrače, Koaliciju DF-GS Alma Kratina, a HDZ BiH dosadašnji ministar p.rostornog uređenja u Vladi FBiH Josip Martić.

Izborna jedinica 4 šalje u Parlament FBiH pet zastupnika iz tri stranke. Boje SDA branit će Denijal Tulumović i Edita Mazić, za PDA će se boriti Elzin Pirić i Safet Demirović (koji je mandat dobio preko kompenzacijske liste), dok će SDP predstavljati  Hasan Muratović.

Salko Bukvarević i Mijo Krešić idu u Parlament FBiH

Poznata imena stižu nam i iz Izborne jedinice 3. Naime, SDA u ovoj izbornoj jedinici ima čak pet mandata, od čega tri kompenzacijska. Jedan od njih izborio je i dosadašnji ministar za pitanja brantelja u Vladi FBiH Salko Bukvarević. Njemu će društvo činiti kolege Salko Zildžić i Ismet Osmanović, obojica sa kompenzacijske liste, dok su izravne mandate osvojili Meliha Bijedić i Zlatko Ercegović.

Koaliciju DF-GS predstavljat će Bahrudin Šarić, PDA ima jednog zastupnika - Azmira Husića, kao i SBB (Adin Huremović) dok će HDZ BiH predstavljati aktualni zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić.

Izborna jedinica 2 šalje u Parlament FBiH čak 10 zastupnika. 

SDP će predstavljati Mujo Hasić i Nedžad Šečić (kompenzacijski mandat),  a SDA Rahim Gadžić

HDZ BiH u vatru šalje provjerene stranačke vojnike. Aktuallni predsjednik Vlade županije Posavske Marijan Klaić izabran je u parlalemtn  izravno, a njemu će društvo činiti Delfa Dejanović, aktualna članica Predsjedništva HDZ BiH i predstojnica Ureda za europske integracije Brčko Distrikta.

PDA će predsatvljati  Husein Topčagić, Koaliciju DF-GS Mustafa Hrvić, a SBB je osvojio dva mandata, i to oba kompenzacijska - Šemsudin Kavazović i Munib Jusufović sjedaju tako u klupe preko ove liste, kao i njihov kolega iz Naše stranke Mirsad Čamdžić, koji je fotelju također izborio preko kompenzacijske liste.

Kopirati
Drag cursor here to close