Povjerenstvo

Tegeltija ništa ne zna osim da će povećati stopu PDV-a?!

Zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija je glasovala protiv jer kaže da je Tegeltija na sjednici ''iskazao ogromnu razinu neinformiranosti'' o ključnim pitanjima…
Vijesti / Politika | 27. 11. 2019. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Tegeltija dobio je većinu glasova u Povjerenstvu za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Pri glasovanju, šest je zastupnika bilo protiv, a neki su obrazložili i zašto.

Tako je na pitanje portala Srpskainfo što je napisao u obrazloženju, zastupnik u Zastupničkom domu BiH Branislav Borenović kaže da je Tegeltija bio ''potpuno nepripremljen, nije imao odgovor skoro ni na jedno konkretno pitanje i nije pokazao nikakav programski okvir''.

'Ne znam', 'vidjet ću'

''Većinom je govorio “ne znam”, “vidjet ću”. To je potpuno podređen položaj. Za mene je zabrinjavajuće i skandalozno bilo to što je javno rekao da neće poštovati zaključke Narodne skupštine RS. Mislim da je to zaista poniženje za Srpsku, a radi se o zaključcima koje je on izglasao, jer je još uvijek poslanik u NSRS. Tamo piše da su oni obavezujući i za predstavnike RS u institucijama BiH. Jedino što je konkretno rekao, nažalost, jeste da je spreman da poveća stopu PDV, što je udar po džepovima građana i na gospodarstvo'', kaže Borenović.

Foto: Fena / Tegeltija pred povjerenstvom

Zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija je glasovala protiv jer kaže da je Tegeltija na sjednici ''iskazao ogromnu razinu neinformiranosti'' o ključnim pitanjima, kao što je sadržaj Programa reformi, zatim nedostatak jasne vizije i pravca djelovanja.

''Gotovo svi odgovori su se svodili na demagogiju i želju da se „proda magla“ prisutnim članovima komisije. Pored toga, gospodin Tegeltija se veže i za afere diplomiranja nekih političkih dužnosnika, budući da je bio član ispitnih povjerenstava, a također nije rekao istinu da protiv njega nikada nije podignuta optužnica i da nije osuđivan. Zbog svega navedenog nisam dala svoj glas, jer smatram da u ovom slučaju ne postoji ni kompetentnost, niti moralni kredibilitet za obavljanje jedne ovako odgovorne funkcije'', kaže Baručija za Srpskainfo.

Izbjegavao NATO

Zastupnik SDP Saša Magazinović je napisao da je Tegeltija izbjegavao bilo kakav stav po pitanju NATO puta BiH.

''Iako je svjestan da je usvajanje Programa reformi u Predsjedništvu BiH bio preduvjet za njegovo imenovanje, on je u nekoliko navrata tvrdio da ne zna sadržaj dokumenta, pa čak i da nema želju da sazna šta je u dokumentu. Budući da će Vijeće ministara BiH imati značajnu ulogu u implementaciji Programa reformi, za mene je neprihvatljivo da budući predsjedavajući javno demonstrira želju za preuzimanjem dužnosti, ali ne i za ključnim sadržajem rada Vijeća ministara BiH zbog čega je i nastao zastoj u formiranju vlasti'', naveo je Magazinović.

Tegeltiji zamjera i to što je u obrascu za kandidata, koji je bio dužan da popuni istinito, na pitanja ''da li vam je izrečena kazna za krivično djelo i da li je protiv vas potvrđena optužnica'' odgovorio sa – “ne”.

Foto: Fena / Zoran Tegeltija

''Odgovarajući na pitanja zastupnika, potvrdio je da je da iza sebe ima presudu na kaznu zatvora od 5 mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi'', napisao je Magazinović.

Vojna neutralnost

Inače, Tegeltija je na konferenciji za novinare, poslije sjednice Povjerenstva, potvrdio da je svojevremeno pravosnažno osuđen i da se ta priča poteže svaki put kada treba da bude imenovan na neku funkciju.

Kada je riječ o Narodnoj skupštini, Tegeltija je rekao da će poštovati sve njezine odluke, pa i onu o vojnoj neutralnosti RS.

''Mene pokušavaju optužiti oni koji su pobjegli iz sale NSRS kada su se donosile ključne odluke za RS'', kazao je Tegeltija.

 
Kopirati
Drag cursor here to close