Klin i ploča

Sve pada u vodu: I SDA i HDZ su rekli svoje

Kazao je kako jedino može pozvati predstavnike HDZ-a BiH da pristupe razgovorima na tim principima, dodajući da je sve drugo gubljenje vremena.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2018. u 14:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Principi koji su dogovoreni između četiri političke stranke - SDA, Demokratske fronte, SBB BiH i SDPBiH su principi koji polaze od obvezujućih odredbi Ustava Federacije BiH, zasnivaju se na njima i na tim principima je jedino moguća provedba odluke Ustavnog suda i jedino moguće izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se provela ta presuda Ustavnog suda'', rekao je izaslanik Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac (SDA).

Kazao je kako jedino može pozvati predstavnike HDZ-a BiH da pristupe razgovorima na tim principima, dodajući da je sve drugo gubljenje vremena. 

''Ne mogu se izmjene i dopune Izbornog zakona BiH raditi na način da se krši Ustav Federacije BiH, ne mogu se izmjene i dopune Izbornog zakona raditi na način da se krše obvezujuće odredbe i ustava i zakona, a pred nama postoji potreba da provedemo presudu Ustavnog suda. Na ovim principima je jedino to moguće'', smatra Genjac.

Pojasnio je kako se ti principi zasnivaju na odredbama Ustava FBiH, poštuju odredbe Ustava FBiH, poštuju cjelokupni ustavni aranžman Federacije.

''Poštuju činjenicu da su izbori za kantonalne skupštine kombinirani na način da građani biraju zastupnike, a tek zastupnici koji su izabrani u kantonalnim skupštinama, zavisno od etničke opredijeljenosti, budu birani u Dom naroda'', naveo je Genjac.

Mi smo, dodao je, otvorni i čekamo poziv, čekamo pristup pregovorima, razgovorima.

''Napominjem, utvrdili smo određene principe, ti principi ne mogu biti drugačiji i potez je na drugoj strani'', smatra Genjac.

Izaslanica u Domu naroda državnog parlamenta Ljilja Zovko (HDZ BiH) je kazala novinarima da je, što se tiče Izbornog zakona i HNS-a i hrvatskih stranaka okupljenih u HNS-u, sve rečeno.

''Ne mogu ni jednu riječ više dodati da to nismo ponovili toliko puta. Svi vrlo dobro znate što je legitimno predstavljanje i gubi smisao ponavljanje'', smatra Zovko. 

Izaslanik u Domu naroda parlamenta BiH Dragutin Rodić (DNS) je mišljenja da, kada je u pitanju Izborni zakona BiH, ''ovo sve što se trenutno događa ne vodi k dobrom rješenju, jer jednostavno smo propustili mnogo vremena da dođemo do kvalitetnih rješenja''.

Podsjetio je da su prije par godina bile interresorne radne grupe koje su postigle određenu razinu zakonskih rješenja kada je u pitanju Izborni zakon, ali ''nije bilo političke volje da se usvoje''.

''Nisam za ad hoc rješenja, rješenja 'preko koljena', jer poslije Ustava ovo je jedan od najvažnijih zakona koji, na kraju, bira demokratsku vlast i zbog toga treba postići najveći mogući konsenzus da bi se izbori odvijali na demokratski način i da bi se mogli implementirati rezultati izbora. Ušli smo u izbornu godinu kada se sve podvodi pod politikantstvo i politiku, a traganje za pravim rješenjima čini mi se da je u zapećku'', smatra Rodić.

Dodaje da se mora postići bazični konsenzus oko nekih pitanja da bi napravili korak naprijed.

Kopirati
Drag cursor here to close