Sakib Mahmuljin

Sudi mu se zbog zločina mudžahedina a proglašen počasnim građaninom

Pripadnici odreda El-mudžahid u sastavu 3. korpusa Armije BiH, ilegalno su se borili do 13. kolovoza 1993. godine kad su naredbom Rasima Delića, načelnika Glavnog stožera ABiH, a po odluci Predsjedništva Republike BiH ušli u sastav Armije BiH.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2019. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaketa počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona dodijeljena je Sakibu Mahmuljinu, umirovljenom generalu Armije BiH, pod čijim su zapovjedništvom afro–azijski džihadisti počinili monstruozne zločine u Vozući u rujnu 1995.

RTRS je objavila kako stručnjaci kažu da se ovim činom pokušava izvršiti pritisak na Sud BiH, gdje se Mahmljinu sudi za zločine nad Srbima u Vozući.

Odluka da se Mahmuljinu ukažu počasti uzburkala je odnose i u Zeničko-dobojskom kantonu. Tamo su, prenosi RTRS, hrvatski zastupnici napustili sjednicu, a SDP je uzdržanošću pružio tihu podršku. S HDZ-om sjednicu je napustio i predsjednik kantonalnog odbora SBB-a Ermin Čehić.

RTRS navodi kako međunarodna zajednica u BiH ne reagira, mada javnosti nije nepoznato da su američke obavještajne službe nedugo nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. godine prikupili precizne podatke o svim arapskim borcima i bivšim pripadnicima odreda El mudžahid, kojima je Mahmuljin zapovjedao i koji su sudjelovali u napadu.

"Svojim vojnim ponašanjem i nesebičnim naporima pozitivno je utjecao na razvoj međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, religija i kultura", navedeno je u obrazloženju skupine građana i vijećnika Zeničko-dobojske županije i predsjednika Skupštine Ćazima Huskića.

Pripadnici odreda El-mudžahid u sastavu Armije BiH, točnije, njenog 3. korpusa, ilegalno su se borili do 13. kolovoza 1993. godine kad su naredbom Rasima Delića, načelnika Glavnog stožera  Armije BiH, a po odluci Predsjedništva Republike BiH, ušli u sastav Armije BiH.

Pripadnici odreda osumnjičeni su za brojne, svirepe zločine nad hrvatskim i srpskim stanovništvom u BiH, a bivši pripadnici odreda El-mudžahid, medijima su, ali i pravosudnim organima, uglavnom govorili kako u akciju nisu išli bez suglasnosti Glavnog stožera Armije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close