Studenti Univerziteta HSPF-u

Studenti protiv studenata: Niste reagirali kada je biskup pisao Čoviću

''Na visokoškolskim ustanovama učimo, barem mi, studenti Pravnog fakulteta, kako je potrebno biti legalista, poštovati odluke domaćih i međunarodnih sudova i provoditi ih, pa nas iznenađuje vaš izrazito selektivan pristup.''
Vijesti / Politika | 10. 02. 2021. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacija studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić danas se obratila priopćenjem  predstavnicima studentskog Hrvatskog studentskog politološkog foruma, navodeći da će im pomoći da učine BiH sekularnijom državom.

''Kao studenti Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, na trenutak smo zaista istinski bili obradovani vašim priopćenjem za javnost o potrebi sekularizacije bosanskohercegovačkog društva, u kojem, između ostalog, navodite da je nedopustiv upliv vjerskih institucija u politički život, aludirajući na posljednje priopćenje za javnost Medžlisa Islamske zajednice Mostar, koje ste nazvali prijetećim i skandaloznim. Kada govorimo o utjecaju religijskih zajednica i potrebi sekularne države Bosne i Hercegovine pomozite nam da razumijemo koliki je stvarni utjecaj Promemorije Biskupa Perića upućene 12. 12. 2014.godine tadašnjem članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, gospodinu Čoviću'', navode studenti Univerziteta, dodajući da je tekst te promemorije sa Deklaracijom Hrvatskog narodnog Sabora usvojenom na VIII zasjedanju održanom u Mostaru 26.1.2019. godine je skoro identičan.

''Podsjećamo vas da obratite pažnju na sličnosti ova dva dokumenta. Kao mladi ljudi i studenti složit ćemo se da će najveći teret stvaranja povoljnijeg ambijenta na tranzicijskom putu BiH ka Europskoj uniji i NATO savezu podnijeti naše generacije, te vas pozivamo da zajedno radimo na sekularizaciji bosnanskohercegovačkog društva, ali ne partikularno i na selektivan način. Na visokoškolskim ustanovama učimo, barem mi, studenti Pravnog fakulteta, kako je potrebno biti legalista, poštovati odluke domaćih i međunarodnih sudova i provoditi ih, pa nas iznenađuje vaš izrazito selektivan pristup. Nismo vidjeli da je HSPF reagirao kada su u pitanju vjerski simboli i/ili simboli nepostojeće paradržavne tvorevine u javnim ustanovama, kao što je slučaj sa većinom škola u područjima gdje uvjetno rečeno kontrolu imaju političke stranke s hrvatskim predznakom, okupljene u nevladinu organizaciju – HNS'', kažu studenti s pravnog fakulteta Univerziteta.

Kažu da nisu vidjeli da je HSPF reagirao kada su u pitanju postavljeni vjerski simboli na javnim površinama, iako, navode, javnost zna i pamti na koji način su ti simboli, koji bi trebali simbolizirati mir, suživot i toleranciju, postavljeni i tako autooskrnavljeni.

''Zabrinjava nas šutnja Hrvatskog studentskog politološkog foruma kada su u pitanju nazivi ulica u jednom dijelu Grada Mostara, nazvanih po ustašama i fašistima, što je svojevrsno ogledalo jednog dijela našeg grada u Europi i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici, pa vas pitamo da li ćete legalistički podržati našu inicijativu koja bi u tom slučaju bila zajednička, o izmjenama naziva ulica?'', kažu s Univerziteta, dodajući da je cjelokupna javnost imala priliku svjedočiti sramnim priopćenjima i javnim nastupima kada su u pitanju presude međunarodnih sudova.

''Tada, ne da ste šutjeli, nego ste javno glorifikovali osuđene i presuđene ratne zločince, pa se pitamo da li vas tome uče na visokoškolskoj ustanovi, s obzirom da nije bilo nikakvog demantija niti reakcije na vaše istupe. Krajnje dobronamjerno vas pozivamo da zajedno, ne selektivnim i jednostranim pristupom, učinimo BiH sekularnijom državom i boljim mjestom za život'', rekli su iz Asocijacije studenata pravnog fakulteta.

Nakon osam godina nepostojanja Gradskog vijeća Grada Mostara, navode studenti, dočekali smo lokalne izbore i konstituiranje Vijeća.

''Umjesto politiziranja, pozivamo vas da zajedno upućujemo inicijative i izvršimo pritisak da novoizabrani vijećnici rade u interesu zajednice, a prvenstveno mladih ljudi, čijoj kategoriji pripadamo. Izbor gradonačelnika, kako god završio, je tek prvi korak u normalizaciji i stabilizaciji sveukupnih prilika u Gradu Mostaru, a u ovako kompleksnoj situaciji, oni koji se vole pozivati na legitimitet, moraju biti svjesni težine odluka koje donose za svoj vlastiti narod kojeg navodno predstavljaju i građane koji su ih birali'', navode studenti Univerziteta.

Podsjetimo, Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) reagirao je na pisanje vjerskih zajednica u Mostaru, ističući da Bosna i Hercegovina nije šerijatska nego sekularna država, stoga je svako uplitanje vjerskih zajednica u političke procese neprimjereno i nedopustivo.

''Posebno je skandalozan agresivan i prijeteći ton upućen vijećniku Milivojeviću u Gradskom vijeću Grada Mostara od strane Medžlisa Islamske zajednice Mostar. Naglašavamo kako je autonomija i sloboda vijećnika da glasuju po vlastitoj savjesti i političkim uvjerenjima, odnosno bez ikakvih pritisaka imperativ u svakom demokratskom društvu. Svaki napad na tu autonomiju predstavlja napad na sami demokratski poredak, zbog čega je navedeno priopćenje još više neprihvatljivo'', ističu.

Kopirati
Drag cursor here to close