Reagiranje

Mostarsko sveštenstvo Islamskoj zajednici: Poistovjećujete se sa strankom

U pismu se upozorava kako se u tekstu kojeg potpisuje Džafer Alić, predsjednik mostarskog Medžlisa, navodi ''niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar i njenog sveštenstva…
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sa žaljenjem konstatiramo da nas je iznenadilo vaše priopćenje u kojem se izražava nezadovoljstvo glasovanjem dr Velibora Milivojevića za izbor gradonačelnika Grada Mostara. Iznenađuje nas kako se Islamska zajednica Mostar, budući da je vjerska organizacija, ovako implicitno poistovjećuje s jednom političkom opcijom'', navodi se u pismu pravoslavnih svećenika Mostara članovima Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Ističu kako se u tekstu kojeg potpisuje Džafer Alić, predsjednik mostarskog Medžlisa, navodi ''niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar i njenog sveštenstva, koje se trudi da bude ujedinjujući faktor kako pravoslavnih vjernika, tako i svih građana Mostara''.  

''Kao što vjerojatno znate, našem sveštenstvu kanonskim predanjem Pravoslavne crkve nije dozvoljeno stranačko angažiranje, pa čak ni članstvo u bilo kojoj stranci ili političkoj partiji. To je tako zbog toga što Crkva nikada sebe ne može poistovjetiti ili svesti na bilo šta parcijalno. Sama etimologija riječi partija (a slično je i s riječju stranka) ukazuje na dio neke cjeline, dok Crkva, po svojoj prirodi, ujedinjuje i sabira'', navodi se u reagiranju.

ističe se kako se politika, posebno u ovom dijelu Europe, ''često svodi na banalnu, sebičnu i koristoljubivu tehnologiju vladanja, dok je za Crkvu politika umjetnost služenja u smirenju, staranju za opće dobro i ljubavi koja ujedinjuje razjedinjenu braću''.

''S druge strane, gospodin Alić svoje priopćenje, doduše, počinje citatom i dobronamjernim spominjanjem obnove Sabornog hrama od strane uvaženog muftije mostarskog Salema ef. Dedovića, u kome se govori i šta bi on sve trebalo biti ovom gradu. Nažalost, svako dalje spominjanje Saborne crkve u okviru lokalnih političkih tema smatramo krajnje neprimjerenim. Za nas je ovaj hram prije svega bogoslužbeno, molitveno mjesto, u kome se prinosi evharistija za spasenje svih ljudi. Crkva koja je oskrnavljena i porušena jedini je ovako značajan vjerski objekt u BiH čija obnova još uvijek nije završena'', navodi se.

Srpsko-pravoslavna crkvena opština Mostara navodi kako je podrška koja je data dr Milivojeviću bila ''u okviru podrške formiranju jedinstvene liste 'Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar'''.

''Crkva je podržala izraz političke i građanske volje  kroz  ujedinjenje srpskih političkih subjekata, i to ne favorizirajući nijednu političku stranku ili partiju posebno. Pa stoga mentorstvo i utjecaj na dr Milivojevića nije moguć, niti se dešava. Dr Milivojević slobodno odlučuje, po svojim političkim uvjerenjima, sviđalo se to nama ili ne. Zato nas zbunjuje i ožalošćuje ovakva reakcija Medžlisa Islamske zajednice Mostar'', navodi se.

Dodaje se kako se suradnja ovih dviju vjerskih zajednica bazira ''na razvijanju i izgradnji vjerskih, kulturnih i nacionalnih identiteta, međusobnom uvažavanju, procesu pomirenja, održivosti povratka...''

''Uvažena braćo, smatramo da jedan politički događaj ne može uzdrmati odnos koji smo zajednički izgradili. Našu budućnost ne mogu odrediti partikularni politički interesi, jer se naše tradicije baziraju na izgradnji univerzalnog dobra. U ovu misiju dijaloga, poštovanja i razumijevanja pozvani smo ne samo mi nego i pripadnici hrvatskog naroda, kao i drugi. Ovim putem vas pozivamo da se vratimo našoj misiji, zajedničkim iftarima, božićnim, vaskrsnim i bajramskim susretima, teološkim tribinama, posjetima mjestima stradanja, a da političke teme podjele vlasti ostavimo političkim strankama koje uvijek i bez nas iznađu dogovor. Po svemu sudeći, oni su ga već i našli'', navodi Srpsko-pravoslavna crkvena opština Mostara.  

Kopirati
Drag cursor here to close