Prijenos nadležnosti

Što je sve danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je na posebnoj sjednici usvojila zaključke u vezi s informacijama o prijenosu nadležnosti, a koji se odnose na pravosudne institucije, obranu i sigurnost, te indirektne poreze.
Vijesti / Politika | 10. 12. 2021. u 21:05 Fena
Dodik: Srpska se vraća sebi putem legitimnih odluka Narodne skupštine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je na posebnoj sjednici usvojila zaključke u vezi s informacijama o prijenosu nadležnosti, a koji se odnose na pravosudne institucije, obranu i sigurnost, te indirektne poreze.

Zastupnici NSRS usvojili su set zaključaka kojima NSRS povlači ranije date suglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti obrane i sigurnosti, te indirektnih poreza.

Vlada RS je zadužena da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcioniranje RS. Također je zaključeno da se zakoni i drugi propisi kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH neće primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa iz zaključaka.

Zaključeno je da NSRS povlači suglasnost da se nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema porezne politike prenese na Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se omogućilo razmatranje i usvajanje Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja u BiH. Vlada RS je zadužena da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS.

Zakon o sustavu indirektnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za indirektno oporezivanje, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o porezu na dodanu vrijednost i Zakon o akcizama u BiH, kako je zaključeno, neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakona o porezu na dodanu vrijednost u RS i zakona o akcizama RS.

Zaključeno je da NSRS povlači suglasnost o formiranju Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, te zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o VSTV-u.

Zadužena je Vlada RS da povuče suglasnost na Sporazum o prijenosu nadležnosti iz oblasti obrane na institucije BiH potpisan s Vladom Federacije BiH i da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakone iz oblasti obrane i sigurnosti.

NSRS usvojila je i Deklaraciju o ustavnim principima. Poslanici opozicije ranije su napustili zasjedanje NSRS navodeći da su se na to odlučili zbog načina na koji je predložen ovaj proces, te da sve smatraju farsom i predizbornom kampanjom.

Kopirati
Drag cursor here to close