Do kraja godine zakoni

Dodik: RS će nakon procesa koji smo započeli postati mnogo jača

Dodik je naglasio kako je koncept SNSD-a i vlasti u RS-u vraćanje na Ustav koji je definiran u Daytonu.
Vijesti / Flash | 10. 12. 2021. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH tijekom trajanja posebne sjednice NSRS-a održao je konferenciju za medije gdje je iznio određene detalje i planove prijenosa nadležnosti s države na entitet RS.

Između ostalog, Dodik je naglasio kako je koncept SNSD-a i vlasti u RS-u vraćanje na Ustav koji je definiran u Daytonu.

"RS će nakon procesa koji smo započeli postati mnogo jača. Mir i stabilnost su vrijednosti koje su za nas ključne u procesu vraćanja nadležnosti RS-u", rekao je Dodik.

Također, na pitanje do kada bi vlast u RS-u trebala donijeti nacrte zakona koji bi se odnosili na prijenos nadležnosti, Dodik je odgovorio kako očekuje da se nacrti pripreme do kraja ove godine. Prije svega, to se odnosi na zakon o obrani i zakon o pravosuđu.

"Nakon toga ćemo formirati institucije na razini entiteta. To će biti konkretni koraci nakon današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a", zaključio je Dodik.

O sankcijama

"Neće biti sankcija međunarodne zajednice", uvjeren je lider SNSD-a.

Dodik je kazao da “nema straha”. Možda će se, kaže, razmisliti o tome da Republika Srpska uvede sankcije prema onima koji donesu mjere prema njenim dužnosnicima.

“Neće biti sankcija međunarodne zajednice. Sto posto siguran. Neće biti Rusija, Kina… Što ja radim ovdje, zašto sankcije? Nema potrebe da se bojim i ako ima govora o tome. Nisam izabran da budem kukavica”, poručio je.

Inače, tijekom sjednice Dodik je pohvalio poteze vlasti u RS-u na pokretanju procesa vraćanja nadležnosti na entitet. Osim toga, žestoko je napao opoziciju, predvođenu SDS-om i PDP-om, optužujući ih za izdaju. Također tvrdi da se u Republici Srpskoj živi dobro, i da nije točno da ljudi samo odlaze, već se neki i vraćaju.

"Nemojte dozvoliti da NSRS postane takva da oni što nas mrze budu sretni jer se mi ovdje svađamo", rekao je Dodik u svom obraćanju i pozvao na demokratsku raspravu.

Danas se održava posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj poslanici razmatraju informacije o prijenosu nadležnosti s RS-a na razine Bosne i Hercegovine, o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, o prijenosu nadležnosti s RS-a na razinu BiH u oblasti obrane i sigurnosti s prijedlozima te "Deklaraciju o ustavnim principima".

Ukoliko budu usvojeni, zaključcima u okviru ovih informacija Narodna skupština RS zadužit će Vladu RS-a da povuče suglasnost na sporazume o prijenosu nadležnosti i da u roku od šest mjeseci predloži zakonska rješenja koja će obuhvatiti oblasti koje se razmatraju.

Opozicijske stranke smatraju da je u pitanju farsa i predizborna kampanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close