Različita očekivanja

Stižu predsjednici: Što se priča o sastanku u Mostaru?

Analitičari, koji su prokomentirali trilateralni sastanak u Mostaru dijele različita mišljenja.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2018. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u Mostaru s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dolasci predsjednika susjednih zemalja najavljen je za podne, a protokolom je predviđeno da sastanak predsjedatelja i članova Predsjedništva BiH, predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije s ministrom vanjskih poslova BiH, potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Hrvatske i prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Srbije, počne u 13.45.

Analitičari, koji su prokomentirali trilateralni sastanak u Mostaru dijele različita mišljenja.

Ranko Mavrak tako je za FTV rekao kako sastanci koriste tomu da se stvori atmosfera za buduće dogovore.

Sastanci za BiH donijeli ništa

"Previše konkretnih učinaka nakon takvih sastanaka nismo vidjeli, no, to ne znači da ih treba zanemariti. Oni su tu da stvore ambijent za moguće dalje korake", smatra novinar i analitičar Mavrak.

Slaven Kovačević kaže pak kako ''iz ugla BiH sastanci na trilateralnoj bazi do sada su donijeli veliko ništa osim nekoliko vrlo atraktivnih obećanja''.

Analitičari Aleksandar Popov i Žarko Puhovski su za Dnevni avaz rekli kako od sastanka u gradu na Neretvi ne očekuju ništa posebno. Popov smatra da je sutrašnja trilaterala samo predstava.

''To će biti jedna predstava za unutarnju, a više za vanjsku upotrebu. Ipak je dobro kada se čelni ljudi regije nađu i razgovaraju, jer to donekle relaksira odnose'', istaknuo je Popov te dodao kako ne vjeruje da će se riješiti nesporazumi između tri zemlje.

Poruka Dodiku?

''Jedina smislena poruka s tog sastanka jeste da dvije zemlje koje su potpisnice Daytonskog sporazuma doprinesu stabilizaciji stanja u BiH i da se pošalje poruka Miloradu Dodiku da njegove secesionističke aspiracije nemaju budućnost'', rekao je Avazu Popov.

Žarko Puhovski je istaknuo kako trilaterala u Mostaru nije način da se rješavaju problemi zemalja u regiji.

''Apsolutno ništa ne očekujem. Nema jakog pritiska međunarodne zajednice na vlasti u BiH. Smatram da u BiH nema dogovora, a također nema ni pritiska izvana'', rekao je Puhovski dodavši kako se problemi između tri zemlje neće riješiti jednim takvim sastankom.

''Čini mi se kako je to čisti inat. Ja vama u inat radim neke stvari koje vama smetaju'', istaknuo je Puhovski.

Televizija N1 izvještava kako poznavatelji političkih prilika u regiji smatraju da trilaterala može biti šansa da se unaprijede odnosi, ali će to iziskivati drugačiju postavku odnosa.

"Da se ne lažemo Srbija i Hrvatska su važni akteri i u dobrim i u lošim stvarima, a pogotovo u lošim iz devedesetih, koji danas imaju posljedice. Neke se stvari bez dobre volje, razumijevanja i promjena politika u Zagrebu i Beogradu ne mogu riješiti na razini Sarajeva ili na razini Sarajeva i Mostara", kazao je Dušan Janjić, politički analitičar.

Bez predstavnika BiH?!

Slično se razmišlja i u Sarajevu, iako se ne očekuju konkretniji rezultati od razgovora koje će voditi predstavnici triju država. Pitaju se tko će čije interese zastupati?

"Imate dva predstavnika Srbije, dva predstavnika Hrvatske i jednog predstavnika Bošnjaka, ne ni Bosne i Hercegovine. Tako da je nažalost razina na kojem se razgovara daleko od onog koji bi omogućio da se iskoristi da se neke stvari zaista pomjere s mrtve tačke", ocijenio je Adnan Huskić, politički analitičar.
Patroniziranje Bosne i Hercegovine i njezinih građana ne bi trebala biti ideja vodilja u susretima na trilateralnoj razini. N1 navodi kako neki misle da bi to bila katastrofa.

"U stvarnom životu u ovom susretu uvijek prijeti opasnost da se Hrvatska i Srbija ne pojavljuju kao dva susjeda i ravnopravna čimbenika u tom tročlanom sastanku nego kao patroni etničkih segmenata u BiH. Dakle Hrvatska kao patron Hrvata, Srbija kao patron Srba, i onda se Bošnjaci defacto pojavljuju kao predstavnici BiH. To bi bilo katastrofalno", kazala je Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

N1 navodi kako se očekuje da bi se moglo raspravljati o izbornom zakonu.

"Teško mi je naravno pretpostaviti do koje će mjere taj sastanak rezultirati nekim uspjehom. U Bosni i Hercegovini kao što znamo traje preduga politička kampanja za izbore koji će se dogoditi koncem ove godine. Ono što je ovog trenutka prioritetno to je donošenje izbornog zakona. Idemo mjeriti da li jedna vrsta ovog sastanka opravdana ako se može postići napredak na jednom takvom najosjetljivijem pitanju", stav je Tonina Picule, šefa delegacije Europskog parlamenta za BiH.

Izetbegovićev korak

Uoči sastanka Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, rekao je kako bi bilo dobro ako bi Bakir Izetbegović napravio dobar iskorak prema Srbiji. Čović u intervjuu Tanjugu rekao kako će jedna od tema sastanka biti i pitanje granice između BiH i Srbije, te da očekuje da će to biti kontinuitet prethodnih razgovora, vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

"Ovo je prilika da kompletnu europsku perspektivu zajednički razmotrimo i vidimo kako jedni drugima možemo pomoći", rekao je Čović.

Na pitanje Tanjuga je li trilateralni susret predsjednika Turske Erdogana, Vučića i Bakira Izetbegovića u Ankari u nekoj mjeri relaksirao odnose između bošnjačkog lidera i Beograda, Čović je rekao da je, ako i jeste relaksirao, to bilo kratkog daha.

''Vidjeli ste, ako pratite zadnjih 10-ak godina, kako se to mijenja, taj odnos pozitivnog i negativnog. Svako malo se ubaci neka nova tema, koja nas optereti, pa o njoj razmišljamo. Postoji jasna strategija kod jednog dijela političara u BIH, tipa ‘izazovite problem, kako bi tražili rješenja tobož problema, pa da to prikažete kao uspjeh'', rekao je.

Hlađenje

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, je izjavio kako je izuzetno važno što će se desiti trilateralni sastanak na predsjedničkoj razini, jer je to ''trokut koji je najvažnija točka u jugoistočnoj Europi''.

Dušanka Majkić (SNSD), zastupnica u Zastupničkom domu BiH, mišljenja je da su za trilateralni sastanak više zainteresirani susjedi nego BiH.

"Ne vjerujem da će bilo tko od članova Predsjedništva BiH povući potez koji ne bi bio pogodan u izbornoj godini, tako da od ovog sastanka ne očekujem ništa pretjerano", rekla je Majkić, prenijele su Nezavisne novine.

Ljilja Zovko (HDZ BiH), izaslanica iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda BiH, kaže da je ona uvijek optimist da će biti postignut neki dogovor za zajedničku budućnost, jer bez optimizma nema nade.

Halid Genjac (SDA), izaslanik u Domu naroda BiH, kaže da svaki sastanak ove vrste treba pozdraviti i da svaki sastanak ove vrste ohrabruje i otvara perspektive za poboljšanje suradnje i za rješavanje brojnih pitanja.

"Pretjerana očekivanja od ovog sastanka nisu realna iz razloga što je uzavrela politička klima i scena u BiH, što se nagomilao veliki broj problema, ali nadam se da će ovaj sastanak i razgovori barem doprinijeti da se ova usijana temperatura na političkoj sceni smanji, da se malo ohladi", kazao je Genjac.

 

Kopirati
Drag cursor here to close