Potpora BiH

Pejčinović Burić u Mostaru: Izbor legitimnih predstavnika je ključ opstojnosti Hrvata u BiH

''Europski put omogućuje Bosni i Hercegovini u budućnosti bolji prosperitet, bolje međunarodne odnose, a pri tome i dobrosusjedske odnose s Hrvatskom'', kazala je hrvatska ministrica novinarima.
Vijesti / Politika | 05. 03. 2018. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak u Mostaru kako će Republika Hrvatska uvijek pružati aktivnu prijateljsku potporu Bosni i Hercegovini na njezinom europskom i euroatlantskom putu, poručivši kako je izbor legitimnih predstavnika ključ opstojnosti Hrvata u BiH.

 ''Europski put omogućuje Bosni i Hercegovini u budućnosti bolji prosperitet, bolje međunarodne odnose, a pri tome i dobrosusjedske odnose s Hrvatskom'', kazala je hrvatska ministrica novinarima, naglasivši kako je pitanje promjene Izbornog zakona BiH sigurno najvažnije pitanje u ovom trenutku.

 Ministrica Pejčinović Burić svoj je posjet Mostaru započela sastankom s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, s kojim je razgovarala o nizu tema koje su od ključnog značaja za Hrvate i hrvatski narod u BiH, a među najvažnijim pitanje njihove političke ravnopravnosti.

 Čović je tijekom susreta informirao ministricu Pejčinović Burić o predaji Upitnika visokim dužnosnicima Europske komisije, te istaknuo kako je sada neophodno ubrzati aktivnosti koje vode kandidacijskom statusu BiH i obnovi svih reformskih procesa, priopćio je Ured predsjedatelja Predsjedništva BiH.

 ''Pitanje promjene Izbornog zakona BiH sigurno je najvažnije pitanje jer smatramo da je legitimna predstavljenost hrvatskog naroda u ovom trenutku ključ za opstojnost hrvatskog naroda u BiH. Pitanje promjene Izbornog zakona BiH na način da se uvaži legitimitet, odnosno da Hrvati biraju Hrvate u bh. institucije, leži u samom Ustavu BiH, u korijenima koji su utemeljili ustavnost Daytonskog sporazuma i smatram da se trebamo vratiti tim izvornim postavkama'', kazala je hrvatska ministrica.

 Pozdravila je i poruku predstavnika iz Bruxellesa koji su, prilikom predaje Upitnika BiH, ponovili da je prva važna zadaća pred bh. institucijama upravo izmjena Izbornog zakona, da bi na kraju godine kada idu izbori, hrvatski predstavnici bili birani u institucije na legitiman način.

 Na upit što očekuje od sutrašnjeg trilateralnog susreta s ministrima vanjskih poslova BiH i Republike Hrvatske, koji će se održati u Mostaru, kazala je kako je ideja sastanka da se vidi u kojem kontekstu se može raditi na dobrobiti sve tri zemlje kada je u pitanju njihova budućnost.

 ''Ima puno stvari. Tu je prije svega europski put BiH i Srbije, a njima Hrvatska svojim iskustvom može i želi pomoći. Europski put je zapravo i transformativni put za sve nas koji smo, nažalost, prošli rat. Europski put je pravi put pomirenja i pravi put izgradnje nove, zajedničke i dobre budućnosti za sve tri zemlje'',  kazala je Pejčinović Burić.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak kako je Sveučilište u Mostaru stožerna institucija Hrvata u Bosni i Hercegovini te kako vjeruje da opstanak Hrvata u toj zemlji ovisi i o njihovim mogućnostima u području obrazovanja i visokog obrazovanja.

Nakon sastanka s rektorom mostarskog sveučilišta Zoranom Tomićem, hrvatska ministrica novinarima je kazala kako to sveučilište, jedino u BiH i izvan Hrvatske čija se nastava odvija na hrvatskom jeziku, treba ojačati jer je njegov potencijal upravo u tome da hrvatskom narodu omogući ostanak.  

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je kako Republika Hrvatska i hrvatska vlada svim svojim mogućnostima na razne načine podupiru Sveučilište u Mostaru kao i druge institucije, podsjetivši kako je do sada u prvu fazu razvoja Sveučilišta uloženo 183 milijuna kuna, a koncem prošle godine rebalansom proračuna omogućeno dodatnih pet milijuna, kao i dva milijuna za Hrvatsko narodno kazalište Mostar.

 Također je napomenula ulaganja Hrvatske od 40 milijuna kuna za Sveučilišnu kliničku bolnicu, kazavši kako će se u razvoj navedenih ustanova i dalje, u skladu s mogućnostima, ulagati, te kako su navedene ustanove otvorene za sve građane BiH.  

Rektor Tomić novinarima je kazao kako je s hrvatskom ministricom razgovarao oko formiranja zajedničkog centra koji bi se temeljio na projektima i perspektivi projekata čime bi se Sveučilište približilo europskoj zajednici sveučilišta.

 ''Sveučilište u Mostaru želi biti europsko sveučilište, a da bi to postalo moramo primijeniti europske standarde i vrlo smo odlučni tragati za njima, primijeniti ih, i biti od vitalne i stožerne važnosti za područje u kojem mostarsko sveučilište djeluje''.

Mostarski rektor je podsjetio kako se Sveučilište u Mostaru nalazi u vrlo intenzivnim reformama od kojih je proces integracije, usvajanje nove strategije, te jačanje internacionalizacije, a jedan od strateških prioriteta Sveučilišta'', kako je kazao, projekti su s europskim sveučilištima.

''Smatramo da ćemo jačanjem projekata podići ne samo obrazovanje nego varijablu znanosti na Sveučilištu'',  kazao je Tomić.

 Hrvatska ministrica Pejčinović Burić, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Mostaru, nakon sastanka s rektorom Tomićem posjetila je Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Sveučilišnu kliničku bolnicu i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.  

Sutra, drugog dana posjeta, hrvatska će ministrica u Mostaru održati trilateralni sastanak s ministrima vanjskih poslova BiH i Srbije Igorom Crnatkom i Ivicom Dačićem.  

 

Kopirati
Drag cursor here to close